To nije bio demokratski proces

Bivši ministar inostranih poslova Kosova Anton Berisha izjavio je da neuspjeh referenduma na sjeveru nije dobar za Kosovo, jer je to nedemokratski proces, prenosi ABC news.

"Mislim da Kosovo ništa nije dobilo referendumom za smenu gradonačelnika, jer on nije pokazao većinsku volju stanovništva. To jeste pravni proces koji se dogodio, ali to nije demokratski proces, jer demokratski proces podrazumeva odobrenje većine", rekao je Berisha.

Što se tiče zahtjeva premijera Albina Kurtija, koji je zatražio od Zapada da ukine sankcije, ističe da Kurtijeva vlada pravi pogrešne poteze.

"Praksa sankcija je da kada se odlučuje postoje izgovori da se one produže. Ova fatalna greška same Vlade Kosova, koja je Kosovo dovela u situaciju da dobije mjere od EU indirektno od SAD, sada je plaćena, jer se mogu naći drugi razlozi da se ne ukinu i kosovska strana umjesto da ima osjećaj razvoja u regionu, gdje će srpska strana uvijek biti destruktivna, kao da je orijentisana na to ko je destruktivniji i to je čini sve slabijom", kaže.

Berisha je istakao da je agenda EU i ranije bila "Vi radite svoj dio zadataka, mi se bavimo Srbijom" i dodao da i za Kosovo, kao i za Srbiju važi da mora da ispuni preuzete obaveze koje uključuju i pitanje asocijacije, odnosno Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online /ABC news