Nadire Hasani i Ljiljana Dražević neke su od žena koje su svoje proizvode iznele na multietničkoj pijaci "mješovite robe" na glavnom mostu na Ibru, koji dijeli Južnu i Sjevernu Mitrovicu.

Ovaj most je često bio poprište sukoba između Albanaca i Srba, pa je tako umjesto da spaja ljude, postao simbol podjele ove dvije etničke zajednice na Kosovu.

Grad Mitrovica je podjeljen nakon rata na Kosovu 1998/1999. Danas su dvije odvojene opštine, Južna Mitrovica, sa albanskom većinom, i Sjeverna Mitrovica, u kojoj su većina stanovnika Srbi.

Ipak, u petak, 26. aprila se na mostu preko Ibra mogla vidjeti i malo drugačija slika: šarene ručno izrađene ženske tašne, nakit, cvijeće, razni ukrasi i uglavnom žene prodavci iz različitih etničkih zajednica.


Multietnička pijaca na glavnom mostu preko reke Ibar, 26. aprila 2024.

"Ako ne može da nas približi politika, mora da nas približi rad, umetnost, ljubav, razumijevanje, saradnja i mnogo toga pozitivnog", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ljiljana Dražević, koja dolazi iz Sjeverne Mitrovice.

Nadire Hasani, koja živi u Južnoj Mitrovici, vjeruje da se etničke zajednice mogu približiti jedna drugoj kroz direktni kontakt.

"Ovo je svakako korak ka zbližavanju zajednica", smatra Nadire.

Zato je rado prihvatila da bude dio manifestacije "Pijaca mješovite robe", koja je organizovana u okviru projekta nevladine organizacije Community Building Mitrovica (CBM).


Nadire Hasani, 26. aprila 2024.

Community Building Mitrovica inače radi u oblasti mira i razvoja zajednica u širem regionu Mitrovice sa ciljem olakšavanja kontakta i ostvarivanja dijaloga među građanima.


Multietnička pijaca je organizovana u okviru projekta CBM-a. Podršku je pružio USAID, 26. aprila 2024.

Ljiljana ističe da su žene "najjača karika u društvu", te da su one te koje mogu da doprinesu pomirenju.

"Djeca će znati da je to (pomirenje) moguće, pa će (žene) preneti komšinicama. 'Da, ja sam upoznala jednu Srpkinju, ja jednu Albanku, jednu Bošnjakinju, Romkinju'... zajedno smo bile na sajmu, lijepo smo se družile, pokazale da ipak možemo zajedno što je jedan od dobrih ciljeva ovog sajma i to bi trebalo raditi što češće", kaže Ljiljana Dražević.


Ljiljana Dražević ispred svog štanda na pijaci, 26. aprila 2024.

Na sjeveru Kosova su u posljednje vrijeme česte etničke tenzije, dok su se krize nizale jedna za drugom u posljednje dvije godine.

Nemanja Nestorović iz organizacije Community Building Mitrovica kaže da su ovakve manifestacije prilika da se pripadnici različitih etničkih zajednica upoznaju i sarađuju.

"Da imaju mogućnost da izlažu svoju robu, da se umrežavaju i da stvore neke kontakte u gradu poput Mitrovice, koji je podjeljen i koji nema neku platformu koja bi ih zajedno povezala", kaže Nestorović za RSE.


Neke od rukotvorina predstavljenih na pijaci, 26. aprila 2024.

Nestorović ocjenjuje da su žene danas "spremnije" na razgovor, saradnju i pomirenje.

"Žene praktičnije razmišljaju od muškaraca i kroz taj neki ekonomski razvoj, pružanje prilike na ekonomskom nivou, to je jedna dobra spona koja povezuje zajednice na Kosovu", navodi on.


Snežana Petrović, 26. aprila 2024.

Damira Bahadir iz Sjeverne Mitrovice, koja dolazi iz redova bošnjačke zajednice, na ovoj pijaci je izložila igračke od drveta.

Smatra da su multietnički događaji važni za sve zajednice koje žive na Kosovu.

"Ovo je pravo i lijepo mjesto da se svako upozna sa svačijim radom, da se na ovakvim mjestima komunicira", kaže Damira.


Damira Bahadir, 26. aprila 2024.

Snežana Petrović je cvijećarka, a na multietničku pijacu je došla iz Leška - opštine Leposavić sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

"Kada bi se svi potrudili malo više kao mi, danas sve bi bilo kako treba", kaže ova sagovornica RSE.

O značaju zajedničkog rada i izlaganja za RSE je govorila i Sadete Sylejmani iz organizacije Zajedno, koja okuplja žene sa invaliditetom.

"Ako smo zajedno, imamo budućnost. Ako nismo zajedno neće da bude ništa dobro", smatra Sadite.


Sadete Sylejmani i Merita Voca iz organizacije Zajedno, 26. aprila 2024.

Osim prodavaca, na pijaci su i kupci bili iz različitih etničkih zajednica.


Pogled izbliza na pijacu na mostu preko reke Ibar, 26. aprila 2024.

Među kupcima bili su Sani Syla i Neda.

"Samo neka bude mir i ništa drugo", rekla je Neda iz Sjeverne Mitrovice, sa čime je saglasan i njen sugrađanin, Sani Syla.


U blizini mjesta gde je održana pijaca, primjećeno je prisustvo Policije Kosova, 26. aprila 2024.