Blokada!

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus kaže da bi uslovljavanje članstva Kosova u Savetu Evrope stvaranjem Zajednice srpskih opština bila greška, jer bi onemogućilo i članstvo u Savjetu Evrope i osnivanje ZSO, piše Glas Amerike.

Knaus navodi da ZSO mora da se osnuje ali je pitanje da li će to biti udruženje u Evropi ili nešto što na osnovu privatnog prava osnivaju građani ili opštinski subjekti. On ističe da do danas "nemamo ni jedan prijedlog opština koji bi nam rekao kako bi ovo udruženje izgledalo".

Ako se zaista poštuju prava manjina, treba sačekati prijedlog srpskih opština, a njima, u stvari, nije potrebno odobrenje Vlade Kosova da ga naprave, dodaje on.

Po njegovim riječima, ideja da Vlada Kosova uredbom nametne ZSO krši sve evropske standarde.

„U Evropi asocijacije opština osnivaju opštine. A ideja da zbog toga Kosovo treba da bude blokirano da uđe u instituciju koja štiti ljudska prava, kada su u toj instituciji svi oni koji su analizirali Kosovo rekli da ono ispunjava sve uslove, bila bi ozbiljno kršenje principa jednakog tretmana“, poručio je Knaus.

Sama vlada Kosova je u pismu upućenom Savjetu Evrope obećala da će preduzeti korake uskoro, ne u dalekoj budućnosti, već sada, podsjeća Knaus, ali dodaje da je problem sa sjeverom zbog ostavki gradonačelnika.

„Ako su ova dva pitanja povezana, ZSO sa članstvom u Savjetu Evrope, garantujem vam da nijedno od njih neće biti realizovano. Takav rezultat će imati ozbiljne posljedice, veoma štetne za manjine, jer se Savjet Evrope bavi zaštitom prava manjina, pristupom Evropskom sudu za ljudska prava“, navodi Knaus.

Govoreći o tenzijama između kosovskih vlasti i međunarodnih partnera, Knaus krivi dijalog, jer on stvara tenzije i predodređen je da propadne.

„Iz razloga što da bi Srbija napravila bilo kakve ustupke, defakto ili dejure, da prizna Kosovo, mora joj se ponuditi nešto veliko od Evropske unije, a ne od Kosova. A da bi Kosovo donelo teške odluke, mora mu se ponuditi nešto veliko, ne od Srbije, jer ona to neće učiniti, već od Evropske unije. Mislim da Srbija nikada neće pristati da prizna granicu, osim ako to nije dio procesa članstva u EU, koji je stabilan“, kaže Knaus.

On je, govoreći o sukobima u Zvečanu i Banjskoj, ali i o "naoružavanju Srbije", naveo da je posljednjih godinu dana bilo više nasilja, više prijetnji nego u bilo kom drugom trenutku u dužem periodu, što kod njega, kako kaže, izaziva bojazan od daljih sukoba.

„Moramo biti sigurni da postoji alternativna vizija koju svi vide. Ova alternativna vizija, gdje sve granice u regionu poslije pet godina izgledaju kao granice između Njemačke i Poljske, Njemačke i Francuske, nevidljive, gdje su sve države regiona integrisane u zajedničko evropsko tržište, gdje uživaju četiri slobode, gdje se svi istovremeno kreću ka članstvu u Evropskoj uniji, gdje svi mogu da budu dio šengenskog sistema sa EU“, poručuje on.

Izvor: Kosovo Online/VOA