Debata u Čaglavici

"Referendum na sjeveru - Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promjena znak neuspjeha?“, bila je tema debate u Medija centru u Čaglavici.

"Izborni proces kao što smo i rekli protekao je glatko i nezainteresovano", započeo je izlaganje Dušan Radaković ispred Demokratije na delu, organizacije koja je ispratila glasanje. Međutim, ukazao je na propuste i kršenje izbornih pravila.

"Bukvalno bilo je biračkih mjesta koja ne zadovoljavaju kriterijume, mjesta struje, mjesta u kojima možda i 15 godina nije ušao niko, ušao je dan ranije, prljavo, bez grijanja, bez uslova da uopšte neko sjedi tu. Sljedeći problem bile su kutije, odnosno panoi za glasanje, mi smo nekoliko puta zvali CIK, nekako mi je i ovog trenutka nepojmljivo iako su nas ubjeđivali iz Centralne izborne komisije da panoi trebaju tako da stoje, ali su oni naopačke okrenuti, bukvalno kamera može da vidi za koga glasate, kad glasate, kako i zašto glasate”, naveo je Radaković neke od problema uočenih u danu referenduma.

Da su neka biračka mjesta kasno otvorena i da su u pojedinim uslovi bili nehumani, saglasan je i Aleksandar Jablanović, koji je između ostalog podsjetio i da nije održana kampanja uoči referenduma.

“Ovo je prvi put da nije bilo nikakve kampanje, nikakva informisanost, nikakav plakat, ni jedan bilbord u toku te pred referendumske kampanje koja poziva građane, koja im objašnjava šta su njihova prava, šta su obaveze, da ukoliko ne izađu na referendum gradonačelnici će ostati na vlasti do oktobra 2025. godine. Mislim da građani nisu bili uopšte informisani, mislim da su čak šta više bili zbunjeni”

Odgovarajući na primedbe o organizaciji referenduma, Arben Vokrri ispred ministarstva administracije i lokalne samouprave je naglasio da su Vlada Kosova i Centralna izborna komisija uložile mnogo truda da se, kako je rekao “stvori demokratski prostor za građane srpske nacionalnosti da se izjasne da li žele smjenu aktuelnih gradonačelnika ili ne”.

“Dio tog problema potiče od toga da škole nisu bile na usluzi, zbog toga što direktori koje je imenovala Srpska lista nisu dali dozvolu, a mi kao centralna vlast nismo hteli da podižemo tenzije i uz pomoć policije ulazimo u zgrade. Svrha tog procesa nije bila da se dokazuje da na sjeveru centralna vlast može da sprovodi svoju politiku, već samo da se da mogućnost građanima da se na demokratski način izjasne da li žele nove izbore za gradonačelnike ili ne”, istakao je Arben Vokrri.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u opštinama na sjeveru, Radaković je izjavio da ona nije bolja čak ni jedan odsto u odnosu na protekli period i pozvao aktuelne gradonačelnike da organizuju javne rasprave koje će imati za cilj rješavanje lokalnih problema. On je ocjenio da “bez dobrog dijaloga koji kreće iz Brisela, pa na lokalu, deeskalacija nije na vidiku”.

“I dalje imamo specijalne jedinice, i dalje imamo punkteve i dalje imamo netransparentnost, deeskalaciju toga da nemamo dijalog. Nemamo taj interni dijalog, ne možemo da razgovaramo Srbi i Albanci na rješavanju problema. Sve se politizuje, na svaki način se pokušava da se nađe način da se oteža život, nemamo dijalog, nemamo razgovor, nemamo debatu, nemamo mogućnost da damo prijedloge šta je to dobro što može da se uradi u gradu, a da ne pričamo Srbi, Albanci i tako dalje, nego da pričamo za dobrobit tog grada”, istakao je Radaković.

Na pitanje da li je vlada Kosova ispunila obaveze prema EU i da li se može očekivati ukidanje sankcija Kosovu, Arber Vokrri je dao pozitivan odgovor.

“Nakon ove nedjelje i neuspješne inicijative Srpske liste da se građani izjasne za nove izbore, vjerujem da nema više razloga da EU ne ukine mjere protiv Kosova. Još jednom bih ponovio da nema velikih tenzija”, rekao je Vokrri.

Dok Aleksandar Jablanović smatra da Vlada Kosova organizovanjem referenduma nije ispunila uslov da EU ukine sankcije i da je ostavka gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru jedino rješenje.

“Proces jeste organizovan, ali on nije doveo ni do kakve promjene na terenu. Mislim da EU sa svojim sankcijama želi da izazove nešto da se na terenu situacija promjeni, da se okolnosti mijenjaju u nekom pozitivnom smjeru i da se vidi deeskalacija. Gradonačelnici nemaju legitimitet, Srpska lista nema kredibilitet, izbori su neophodni, procedura koja je data od strane vlade administrativnbim uputstvom možda ima neko utemeljenje u zakonu, ali u realnosti ona nije sprovodljiva zbog biračkog spiska koji ne odražava pravu sliku broja ljudi na terenu”, rekao je Jablanović.

Jablanović se osvrnuo i na zapošljavanje u opštini Leposavić, iznosivši činjenice o nepotizmu tako što je pročitao jedanaest imena zaposlenih za koje tvrdi da su bliski rođaci gradonačelnika Lulizima Hetemija.