Sljedeći korak Nato

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je da Kosovo ispunjava sve kriterijume za članstvo u Savjetu Evrope i da je nepravedno uslovljavanje Zajednicom srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

On je dodao da su države članice izrazile svoje stavove glasovima u Parlamentarnoj skupštini SE, i da je sljedeći korak Nato.

„Kosovo ispunjava sve kriterijume. Mi smo najmlađa država, ali tvrdimo da smo najkonsolidovanija demokratija u regionu. Ispunjavamo sve standarde koje zemlja treba da bude u SE. Poslije Natoa i EU, Savjet Evrope je treća po značaju organizacija u Evropi. Za Kosovo bi to bio novi pečat njegovog državljanstva kao evropske zemlje i ovo članstvo bi bilo veoma važno. Čujem da postoji pokušaj da se članstvo uslovljava osnivanjem ZSO. Mislim da je nepravedno što se radi prema Kosovu znajući da ono ispunjava kriterijume. Ovo je način na koji velike zemlje prave politiku u odnosu na druge zemlje poput Kosova. To je uobičajena praksa. Poslije ove velike geopolitičke promene, sledeći korak bi trebalo da bude Nato“, rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online