EVO KAKO FUNKCIONIŠU

Svjetski putnici Ivana i Goran Babić na Instagramu su podijelili neobično mjesto koje smatraju jednih od najčudnijih koje su imali priliku vidjeti, a radi se o "pijaci" u Šangaju gdje možete pronaći muža ili ženu.

Ivana i Gorana kreatori su bloga i profila na društvenim mrežama pod nazivom "Dva ranca beg iz kanca", a u jednom od videa koje su podijelili otkrili su koje im je to mjesto koje su posjetili bilo posebno čudno.

Radi se o People's parku u Šangaju gdje se svake sedmice održava "pijaca" na kojoj roditelji predstavljaju svoju djecu drugim roditeljima i potencijalnim supružnicima.

"Ovo je definitivno jedno od čudnijih mjesta koje smo posjetili na ovom putovanju. Ovdje možete pronaći muža ili ženu. U Šangaju u People's parku se roditelji skupljaju i provodadžišu", naveli su u objavi.

Na snimku su prikazali kako izgleda pijaca i razmjena informacija i ponuda među prisutnima. Ovo nije jedino mjesto u Kini gdje se organizuju ovakve "pijace", a na njima su uglavnom predstavljene osnovne informacije o osobama.

"U Kini je roditelje sramota ako im se dijete do 30. godine ne uda ili ne oženi i onda rješavaju da stvari uzmu u svoje ruke i pronađu im 'srodnu dušu'. Ovdje se najčešće organizuju sastanci naslijepo bez ikakvih slika, već samo na osnovu opisa", naveli su u videu.

U komentarima je nekima ova praksa u 21. stoljeću bila nezamisliva, dok su se drugi šalili kako je "sreća da ne postoji kod nas", a bilo je i onih koji su smatrali da bi neki s Balkana rado otišli na ovakvu pijacu.