Izmaklo kontroli

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ocjenio je da su međunarodni izvještaji o korupciji uzdrmali vladu i premijera Albina Kurtija koji, kako je rekao, vodi hibridni rat protiv građana, prenosi Gazeta Blic.

„Izvještaj odjeljenja State deparmenta i nedavni međunarodni izveštaji uznemirili su Samoopredjeljenje kao većinsku stranku. To je izazvala i LDK nalazima za jedan tender gdje smo ustanovili da su ruke ljudi iz Samoopredjeljenja umočene u med, u novčanicima građana su do lakata”, rekao je Haziri.

On je dodao da se Kurti u administrativnom smislu predstvlja kao centralistički premijer, ali isključivo u upravljanju javnim novcem i finansijskim zloupotrebama.

“Kosovo je izmaklo kontroli. Zatekli smo slučajeve da je kandidate pozivao premijer na razgovore za javna preduzeća. Neprihvatljivo je i neshvatljivo misliti da Kurti nema saznanja o tome šta se dešava u njegovim sektorima vlade“, kazao je Harizi.

Prema njegovim riječima način na koji Kurti upravlja pokazuje da je on promjenio politička sredstva, ali ne i ciljeve.

“On ima skrivenu agendu, jer da bi postigao svoj cilj, u stanju je da manipuliše svima. Politički rat je izuzetno hibridan protiv građana i teško je znati kada će biti izbora", smatra Haziri.

Precizira da pošto premijer ne želi da se ide u nove izbore, kako je objasnio “iz besa”, to bi umijesto njega mogla da uradi predsjednica Vjosa Osmani tako što bi pozvala sve poltiičke partije na razgovor na kome bi se dogovorio datum izbora.

Međutim, ističe, Osmani je trenutno u ulozi vatrogasca.

„Vjosa Osmani je na poziciji političkog vatrogasca, u odnosu na međunarodnu zajednicu. U posljednje vrijeme postoji ofanziva za očuvanje imidža Kosova, ali u odnosu na opoziciju i građane Kosova nema ustavnih radnji“, rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online