Samoopredjeljenje smatra da je nemoguće postići sporazum o dinaru, s obzirom na kampanju Srbije i, kako kažu, "dekonstruktivan pristup" Beograda, dok Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova ocjenjuju da je neshvatljivo da se dijalog u Briselu vodi o unutrašnjim pitanjima, te da temu dinara nije trebalo staviti na dnevni red, prenosi Ekonimija onlajn.

Poslanik Samoopredjeljenja Arber Rexhaj rekao je da je dijalog sa Srbijom težak, uzimajući u obzir ponašanje Srbije i prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ne može biti dijaloga sa Srbinom s obzorom na to kako se ponaša. Imali smo dogovoreni sporazum koji je sadržao neke tačke, među njima je bila posvećenost druge dvije strane članstvu u međunarodnim tijelima, dok smo na drugoj strani videli kojim jezikom i sa kojom oštrinom je Srbija pokušala da zaustavi Kosovo u parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope", rekao je Rexhaj.

 On je ocjenio da je Srbija pokušala "aneksiju sjevera".

"Sa druge strane, dešava se teroristički napad sa motivima da se dio Kosova, sjever, anektira, a u takvim situacijama dijalog ne može da se nastavi. Tako da taj proces mora da se revidira. Mislim da pristup od početka nije bio dobar", rekao je Rexhaj.

U pogledu pristupa Kosova dijalogu, Rexhaj rekao da se Kosovo pokazalo u pozitivnom aspektu predlaganjem sporazuma.

"Kosovo se pokazalo pozitivnom stranom, jer je ponekad predlagalo potpisivanje sporazuma, iako je međunarodni faktor rekao da, kada je sporazum dogovoren, nema potrebe za potpisom. Ali, znamo sa kim imamo posla, sa Srbijom koja je uvek kršila sporazume. Sada ih imamo tri" rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala smatra da je pitanje dinara ono o kojem ne treba raspravljati u dijalogu, jer je to unutrašnji problem.

"Problem i pregovori o dinaru uopšte ne bi trebalo da počinju. Ovo je improvizacija najviših vladinih institucija, jer je dinar unutrašnji problem Kosova, regulisan zakonom, koji uopšte ne bi trebalo da iznesemo na međunarodnu scenu", rekao je on.

Situacija po pitanju dinara je, kaže, "degradirana" i već je donela velike političke i ekonomske posljedice Kosovu.

"Treba interno da razgovaramo o unutrašnjim pitanjima, ali nažalost vlada je skoro mjesecima izlazila iz nerazumne i nepotrebne afere kako bi izbegla stvarnu situaciju u koju vodi zemlju", rekao je Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da nema napretka po pitanju dinara uprkos čestim sastancima dvije strane.

"Vlada izlazi veoma nespremna pred međunarodne institucije i posebno pred građane Kosova, kojima su obećali da neće razgovarati o pitanju dinara u Briselu, ali se o tome razgovara i još se podiže na politički nivo, na nivo dijaloga", rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online