Završen proces

Vlada Kosova saopštila je da rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smjenom aktuelnih predsjednika u četiri opštine na sjeveru Kosova kao i da žali zbog niskog odziva građana, uz napomenu da je Kosovo ispunilo svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa Evropskom Unijom za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Iz Vlade Kosova navode da je u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić juče održano glasanje za smjenu ili ne gradonačelnika ovih opština, prema administrativnom uputstvu, na osnovu člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, te da je proces završen bez ijednog incidenta i upućuju čestitke CIK i bezbjednosnim institucijama.

Podsjećaju da je proces podstaknut stalnim zahtjevima za novim izborima u ovim opštinama koji je izazvan nedostatkom punog legitimiteta aktuelnih predsjednika opština nakon slabog odziva građana na izborima 23. aprila 2023. godine.

"Počeo je sa neophodnim prikupljanjem potpisa 20 odsto građana sa pravom glasa. Međutim, Srpska Lista, koja je ostavkom svojih gradonačelnika prvobitno bila povod za izbore 23. aprila, a potom i inicijator jučerašnjeg glasanja, ponovo je bojkotovala demokratske procese, uprkos pozivima međunarodne zajednice i građanskog interesa“, navode iz Vlade Kosova.

Vlada izražava žaljenje zbog niskog izlaza na jučerašnjem glasanju i zahvaljuje onima koji su iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo. 

"Svijesni smo prilika u četiri opštine na sjeveru Kosova, a posebno velikog pritiska vlasti Beograda na građane, kosovske Srbe u ovim opštinama. Rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smjenom aktuelnih gradonačelnika“, navode iz Vlade.

Vlada Kosova još jednom izražava podršku i spremnost da sarađuje sa gradonačelnicima opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u ispunjavanju njihovih obaveza i služenju građanima ove četiri opštine, bez razlike.

"Završetkom ovog procesa, bez obzira na rezultat, Republika Kosovo je ispunila svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa Evropskom Unijom za deeskalaciju situacije na sjeveru zemlje. Prema tome, poslije jučerašnjeg glasanja, vrijeme je da nepravedne mjere prema Kosovu konačno budu uklonjene“, zaključuju iz Vlade Kosova.