Paradoks

Analitičari na Kosovu nazvali su "apsurdnim" stav koji je izneo visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbejdnost Josep Borrell, povodom spremnosti da sarađuje sa novom Vladom Srbije, piše Koha.

Ekspert za političke prilike Basri Muja stav koji je izrazio šef diplomatije EU naziva paradoksalnim.

„Koliko god da je to paradoksalna izjava, nije da me je iznenadila jer je Borrell od početka imao pristrasan stav i nije da se previše trudio da zakamuflira svoj stav, kao što se, nažalost, često dešava sa institucijama Evropske unija. Štaviše, članovi Vlade Srbije su takođe dve osobe koje su sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od njih je Aleksandar Vulin, koji je poznat kao glavni čovjek Kremlja u Beogradu“, rekao je Muja.

Stručnjak za politička pitanja Dorajet Imeri smatra uznemirujućom "činjenicu da EU nema problema da radi sa ljudima koje su sankcionisale SAD".

„Ova nova vlada u Srbiji neće doneti nikakvu promjenu sve dok je čine ljudi koji su se već pokazali kao prepreka bilo kakvom procesu normalizacije između Kosova i Srbije. Zbog toga je EU ovom izjavom još jednom dokazala kakav je njen pristup, i naravno da se od toga barem očekuju pozitivni rezultati u odnosu na normalizaciju odnosa sa Kosovom“, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore