Referendum na sjeveru

Ministar administracije i lokalne samouprave Elbert Krasniqi, komentarišući to što je Srpska lista pozvala Srbe na bojkot glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, rekao je da Srpska lista želi da ima monopol nad politikom Srba na Kosovu dodajući da institucije vide samo u svojoj službi, ali ne i u službi građana, prenosi Koha.

"Srpska lista želi da ima monopol nad politikom Srba na Kosovu. Oni institucije vide samo za sebe, a ne za građane. Oni i dalje imaju mjesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini i ne predstavljaju interese građana, ali primaju skupštinske plate", rekao je Krasniqi.

Pozivajući građane na sjeveru da učestvuju u glasanju, Krasniqi je naveo da proces za sada ide dobro.

"Danas sam počeo da obilazim neke od prostora na kojima se organizuje glasanje o tome da li će gradonačelnici morati da napuste funkcije ili ne, proces koji je počeo prošle godine u avgustu kada smo počeli da stvaramo mogućnost da se građani izjašnjavaju o nezadovoljstvu predsednicima na funkciji. Administrativnim uputstvom je stvorena mogućnost za peticiju. Danas je sve po redu otvoreno i vidimo kako se proces odvija", kazao je.

Dodao je da je Vlada Kosova imala dužnost i mandat da omogući građanima koji žele da iskažu svoje nezadovoljstvo da to učine pravom koje im garantuje Zakon o lokalnoj samoupravi.

"Naš zadatak je bio da omogućimo građanima da izraze svoju volju. Zadatak države je bio i da organizuje proces, ostalo je na građanima", poručio je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore