Stvar dijaloga u Briselu

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kreshnik Ahmeti rekao je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude uslov Kosovu za članstvo u Savjetu Evrope.

"Dora Bakoyannis je rekla da to ne bi trebalo da bude preduslov. Međutim, bilo je amandmana, ali više od trećine delegata Parlamentarne skupštine usprotivilo se takvom nalazu kao preduslovu. Zajednica se predstavlja kao unapređenje prava srpske zajednice na Kosovu. Eminentni pravnici kažu da osim što Kosovo ispunjava standarde, ono premašuje evropske standarde u ustavnim pravima manjina, tako i za Srbe", kazao je Ahmeti u intervjuu za TV Dukađini.

Sa druge strane, dodaje, ZSO je "stvar dijaloga u Briselu".

"Zajednica je dio razgovora od 18. marta prošle godine i dogovora o mapi puta za sprovođenje Osnovnog sporazuma od 27. februara. To je bilateralni sporazum. Ne postoje jednostrane obaveze, pa bi svaka jednostrana akcija imala izuzetno negativan uticaj na proces dijaloga", kazao je on.

Navodi da su najveće političke grupe u Parlamentarnoj skupštini na sednici jasno rekle da je to Savjet Evrope, a ne EU.

"Dakle, ni sam Savjet Evrope ne bi mogao biti potčinjen drugoj nezavisnoj organizaciji. Ne treba da imamo preduslove, to kaže Savjet Evrope", rekao je Ahmeti i dodao da Srbija ne može da blokira članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Izvor: Kosovo online/Front online