Do 17. aprila

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati rekao je da će se popis stanovništva na Kosovu održati od 5. aprila do 17. maja ove godine, prenosi Telegrafi.

On je rekao da je ostalo samo 27 dana do početka popisa stanovništva.

„Poželjno je da se kampanja podizanja svijesti obavi samo nekoliko nedjelja prije popisa stanovništva. Ostalo nam je samo 27 dana do popisa stanovništva. Išli smo posljednjim vozom 2024. godine, pošto je bila i pandemija. Ove godine u svijetu su tri zemlje koje će ići na popis stanovništva, Gruzija, Moldavija i Kosovo. Druge države su to učinile, a neke nisu, kao što je Bosna i Hercegovina, jer postoje izazovi. Agencija za statistiku je spremna da ide na popis stanovništva“, rekao je Kastrati.

Kastrati je rekao da će upitnik uskoro biti objavljen za sve građane i da će biti vidljiv i on-lajn.

„Održana su dva velika sastanka tokom cijele nedjelje na kojima je bilo pozvano ili predstavljeno preko 200 institucija. Agencija za statistiku je implementirala međunarodne preporuke i postoji konzistentnost sa prethodnog popisa iz 2011. godine zbog uporedivosti pitanja. Tri objekta će biti registrovana: jedan je stanovništvo, porodične privrede i svi stanovi, kuće i fizički objekti vidljivi na terenu“, rekao je Kastrati.

Kastrati je naglasio i da će popis stanovništva biti urađen i za one koji žive van Kosova, odnosno dijasporu, a da će preliminarni podaci biti objavljeni tek tri mjeseca nakon registracije.

„Dok će konačni podaci biti objavljeni devet mjeseci nakon popisa stanovništva“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi