Biće izbora...

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti uveren je da će ove godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, jer je, kaže, potrebna vlada koja će dovesti do toga da sankcije budu ukinute.

On je za KTV ocjenio i da je Kosovo sa vladom Albina Kurtija nazadovalo u svim oblastima.

"Vjerujem da ćemo imati vanredne izbore, jer nema načina da se nastavi sa ovakvim pristupom. Blokirani su projekti vrijedni 300 miliona eura, uz kritički pristup SAD prema Kosovu... Proces dijaloga je sveden na proces uspostavljanja ZSO, a pitanje nestalih je zaboravljeno", rekao je Hoti.

Smatra i da građani neće povjerenje pokloniti Samoopredjeljenju, već LDK-u, koji će voditi "euroatlantsku vladu".

Hoti je kazao i da je Kurti pogrešio od prvog dana pogrešio u procesu dijaloga sa Srbijom, a zbog nedostatka koordinacije sa saveznicima doveo Kosovo u stanje "nepotrebnog obračuna sa partnerima".

Tokom mandata Kurtijeve vlade viđene su, kaže, nepotrebne konfrontacije između Kosova i saveznika, a posebno SAD, zbog odluka koje su u skladu sa zakonom Kosova, ail proizvode situacije koje mogu štetiti odnosima sa međunarodnim partnerima.

"Uslov je bio da ove akcije budu koordinisane, kako bi se postigao željeni efekat za saveznike. Posljednja akcija (u vezi sa srpskim dinarom) ozbiljno je narušila odnose", dodao je Hoti.

Dodao je da Vjosa Osmani, kao predsjednica, treba da štiti ustavni poredak, ali se ona, prema njegovim riječima, ponaša kao "predstavnik nevladinih organizacija".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore