Profesor prava

Profesor prava Flamur Hiseni rekao je da ne vjeruje da administrativni akt kao što je nedavna Uredba Centralne banke Kosova može da utiče na odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, prenosi Koha.

Hiseni je istakao da izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera - da ako Vlada ne uzme u obzir njihove zahtjeve za odlaganje primjene Uredbe CBK, da će to uticati na kvalitet partnerstva Kosova i SAD - vidi kao diplomatsku.

"Uredba je administrativni akt nezavisne ustavne institucije kao što je CBK i ne vjerujem da dokument, administrativni akt može da pokrene dugoročne odnose, već ozbiljno izgrađene preko 30 godina između Kosova i SAD. Ja sam izjavu ambasadora video kao nešto diplomatsko, kao nešto prijateljsko, kao nešto što zahteva ozbiljniji pristup", naveo je Hiseni.

On je dodao da ne vjeruje da je zahtjev SAD pokušaj miješanja u regulatorni i ustavni aspekt. Prema njegovim riječima, intervencije SAD se vrše jer mogu da predvide da bi to moglo da bude povezano sa bilo kakvom eskalacijom situacije i ispoljavanjem revolta, kao što se to, prema njegovim riječima, dešavalo u prošlosti, postavljanjem barikada i blokiranjem puteva.

Prema njegovim riječima, cijela međunarodna reakcija na Uredbu CBK dolazi nakon što je Srbija prvobitno reagovala na njih nakon zabrane korišćenja dinara.

"Bezbjednosni aspekti su osjetljivi i zahtjevaju veliku pažnju, sve ove izjave imamo poslije radnji koje Vlada preduzima, ako Vlada zavodi red i vladavinu prava u nekim dijelovima sjevera, onda odmah imamo te izjave jer panika je da Srbija ne zloupotrebljava te iste izjave u međunarodnim krugovima, znamo da je pritisak Srbije nezaustavljiv", naglasio je Hiseni.

Međutim, Hiseni je istakao da bi takav propis donela Centralna banka bilo koje evropske zemlje, "kako bi se uspostavio red u finansijskom sistemu".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore