Legalno

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili rekao je da Srbi na Kosovu mogu da prihvate bilo kakvu pomoć od Srbije, ali da ona mora biti službenim i legalnim putem i u eurima. On je dodao i da uredba nema veze sa određenom populacijom i dodao da će vrijeme pokazati da će oni biti ti koji će imati koristi od te odluke.

"Sa punom odgovornošću kažem da ovo nema veze sa određenom populacijom. Uvjeravam vas da će ti građani kada otvore bankovne račune, kada su u finansijskom sistemu, imati koristi od toga, biće ravnopravni učesnici. Kada se povuku iz nelegalnog sistema kojeg su bili svijesni, shvatiće da to nije bila kritika već da bi se izvukli iz situacije", rekao je.

Ismaili je pozvao Srbe da otvore bankovne račune na Kosovu i postanu dio bankarskog sistema.

"Pozivam Srbe da otvore bankovne račune, da budu dio jedinstvenog sistema Kosova. Nikome nije zabranjeno da prima sredstva, nikome nije zabranjeno da drži dinare u džepu, nikome nije zabranjeno da konvertuje, ali morate shvatiti da je u pravnom sistemu Kosova euro jedino sredstvo plaćanja. Zainteresovani smo da Srbi prihvate bilo kakvu pomoć iz Srbije, ali legalnim, transparentnim kanalima", naveo je.

Dopuštanje nezakonitosti izlaže ih samo opasnostima, kaže Ismaili i ponavlja da je uredba i u njihovu korist, a ne na njihovu štetu.