Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i nekadašnji premijer Avdullah Hoti ocjenio je da su sporazum iz Brisela postignut početkom prošle godine, kao i Aneks iz Ohrida, izgradio novi "status kvo", prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti kaže da je vlada Albina Kurtija započela dijalog sa dogmama ističući da Kosovo ne treba da upadne u zamku Srbije i da "akcije treba da budu mudrije", te da je potrebno više strategije, kao što je to bilo u prošlosti.

Vlada Kosova, kako dodaje Hoti, svojim radom donosi štetne rezultate za Kosovo.

"Običan građanin možda i ne poznaje proces i dešavanja iznutra, ali na kraju oseti i vidi rezultat. Rezultati dijaloga su štetni za državu Kosovo", kazao je Hoti.

Prema njegovim riječima, sa Kurtijevom vladom dijalog se vratio u prvu fazu, onu o kriznom menadžmentu na terenu.

"Proces dijaloga na Kosovu može se podjeliti u tri faze, prva faza se bavila bezbjednosnim pitanjima. To je prva faza upravljanja situacijom na terenu, kulminirala je sporazumima iz 2013. godine. Druga faza, poslije 2013. imali smo nekoliko sporazuma do 2016-17. za normalizaciju odnosa, odnosno upravljanje krizama pa upravljanje odnosima za slobodno kretanje robe, dokumentacije i ostalog. I treća faza je počela sa našom vladom i tu je započeo proces međusobnog priznavanja i potpune normalizacije odnosa", naveo je Hoti.

Dodaje da kada je na vlast došao Kurti, dijalogu se pristupilo pogrešno.

"Krenuli smo sa nekim nepotrebnim principima. Proces dijaloga se pretvorio u upravljanje krizama. Imamo Ohridski sporazum koji je izgradio novi 'staus kuo', šteta koja je naneta Kosovu, proces evropskih integracija je uslovljen primjenom Ohridskog sporazuma. Ovo je nedostatak strateškog pristupa", naglasio je Hoti.

Izjave premijera Albina Kurtija da proces dijaloga treba odvojiti od procesa članstva u EU vidi kao politički naivne.

Prema Hotijevim riječima, više nema dijaloga za priznanje, već za sprovođenje odredbi Ohridskog sporazuma.

"Nema više dijaloga. Nema dijaloga za priznanje, postoji dijalog za određene sastanke za sprovođenje odredbi Ohridskog sporazuma. Nema više dijaloga za priznanje, proces dijaloga je zatvoren, izgrađen je novi status kvo za godine koje dolaze", naglasio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online