Nezakonito!

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kazao je da je odluka Centralne banke Kosova da zabrani novčanice od 500 eura nezakonita te da je doneta na brzinu i da će štetu osjetiti privatni sektor, prenosi Ekonomija onlajn.

Gërxhaliu naglašava da je za tu odluku prije donošenja morala da se vodi informativna kampanja, kao i da samo Evropska centralna banka može da donosi odluke o zabrani novčanica.

"Prije svega, treba razumeti da takve odluke zahtjevaju unapred informativnu kampanju, a drugo, odluku samog odbora CBK. Treba razumeti da Kosovo nema pravo da zabrani, već samo ima pravo da sprovodi ono što je odlučeno na najvišim nivoima, a najviši nivo je Evropska centralna banka i mi smo svjedoci šta je falsifikat, nepravilnost i rizik", kazao je.

Takođe, zbog falsifikovanja novca, rastućeg trenda na Kosovu, Gërxhaliu naglašava da Kosovo treba da bude više orijentisano ka digitalizaciji, upotrebi bankovnih kartica, a ne donošenju takve odluke da se zabrani korišćenje novčanica većih apoena.

Zatražio je da se za takve odluke vodi dijalog sa privatnim sektorom.

"Biće posljedica u budućnosti, ali ovo je dokaz onoga što se radi na Kosovu. Definitivno, privatni sektor zaslužuje dostojanstveniji tretman, barem ako nemamo podršku, prvo treba da postoje informacije", rekao je.

Ističe da Kosovo može da prikupi novčanice od 500 eura, ali nema pravo da ih uništi jer je uništavanje tog novca samo u nadležnosti Evropske centralne banke.

Dodaje da će doći do "egzodusa" tih apoena i novca uopšte jer ogromna većina biznismena ima taj novac akumuliran u ovom obliku.

"Ići će na zapad, razmjenjivati ih i plaćati proviziju, a i dalje će biti pogođeni budžet i privatni sektor na Kosovu", dodaje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online