Šef poslaničke grupe AAK-a

Šef poslaničke grupe Alijanske za budućnost (AAK) Kosova Besnik Tahiri ocjenio je da peticije za smjenu gradonačelnika opština na sjeveru Kosova sa srpskom većinom, "vraćaju Kosovo mnogo koraka unazad", prenosi ABC.

"Mislimo da je ova situacija vratila stanje unazad. Kosovo je prikazano kao da ima vladu koja hoće da zgazi male opštine. Kurti se povukao i izgradio koncept da kroz peticiju gradonačelnici treba da budu uklonjeni", rekao je on.

On je dodao da mora da postoji međusobni odnos i da Kosovo i Albanija treba da budu saglasni oko važnih pitanja.

Tahiri ocjenio je da je pravljenje koalicije AAK sa Socijaldemokratskom inicijativom za Kosovo Fatmira Limaja zapravo stvaranje zajedničkog fronta protiv premijera Albina Kurtija i njegove vlade, prenosi ABC.

On je u intervjuu za "Balkan Update" govorio je o nedavnim političkim dešavanjima na Kosovu, istovremeno se fokusirajući na peticiju Srba na sjeveru za smjenu albanskih gradonačelnika.

Tahiri se takođe usredsredio na odnose između Albanije, Kosova i internacionalaca, za koje je rekao da su iritirani i da zemlja nikada nije bila u hladnim odnosima sa Albanijom.

"Alijansa za budućnost Kosova formira koaliciju sa Fatmirom Limajem za zajednički cilj stvaranja političke snage koja će se suprotstaviti vladi koja nanosi štetu zemlji već tri godine. Druga tačka političke deklaracije kaže da su Alijansa i Inicijativa uspjele da stvore zajednički politički front, jer to vidimo kao neophodnost", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/ABC