Potrebna diplomatska ofanziva

Član delegacije Kosova u Savjetu Evrope Besnik Tahiri izjavio je da bi odnos snaga u Komitetu ministara 16. maja trebalo da donese članstvo u ovoj organizaciji, ali da postoje uslovi za koje zna samo vlada zbog čega od nje zahtjeva diplomatsku ofanzivu, jer se mora raditi na osiguranju potrebnih glasova prenosi A2 CNN.

„U glasanju će učestvovati 46 članica od kojih se za 34 zna da će glasati, a 12 da neće. Od ovih 34, možda i Grčka glasa ‘za’ ili će to učiniti neka druga država pa bi taj broj bio 35. Za sada se zna da su Mađarska, Francuska i Italija skeptične. Dakle, glasovi su tu, ali moramo da radimo da se to i dogodi”, rekao je Tahiri.

„Postoje neki uslovi za koje ne znamo jer nemamo komunikaciju, ali vlada je ima. Vlada mora da učini sve da ne izgubi ovu priliku za Kosovo. Ovo nije trenutak koji se desio, već je to proces, veliki posao koji je obavljen u Parlamentarnoj skupštini“, kazao je on.

On je dodao da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo i da je u pogledu ljudskih prava i demokratije ispred nekih od zemalja članica Savjeta Evrope, ali bi vlada morala da se angažuje sa svokom državom kako bi potvrdila glas “za” zato što se od nje traži formiranje Zajednice srpskih opština.

Analitičar Arton Demhasaj ističe da se formiranje ZSO kao uslov za članstvo Kosova u SE pominje u raspravama na “neformalnim forumima”.

„Zbog činjenice da (zemljište Manastira Dečana) nije bilo pisani i objavljeni uslov, onda normalno i ovo u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom može biti uslov o kome se raspravljalo na nejavnim forumima. Može doći do toga da se postavi veoma eksplicitan uslov koji Kosovo mora da ispuni da bi postalo dio Savjeta Evrope. Nadam se da nije tako, vjerujem da to nije u redu, ali prvi signali jesu da se krećemo u tom pravcu”, kaže Demhasaj.

A2 CNN podsjeća da je izvestilac za Kosovo u Savjetu Evrope Dora Bakoyannis izjavila je ranije da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo i da je pitanje formiranja ZSO unutrašnje pitanje Kosova.

Izvor: Kosovo Online/A2 CNN