Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri očekuje da će ove godine doći do primjene dogovora postignutih kroz dijalog sa Srbijom, a kao ključnu tačku vidi osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom nakon primjedbi Ustavnog suda, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri, koji je nekada bio predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, kaže da je prvi korak kosovskih institucija koji pokazuje volju da se nacrt Zajednice uputi Ustavnom sudu, a zatim i njeno formiranje.

Kao sljedeći korak, Imeri vidi održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru, od kojih se očekuje da budu osnivači Zajednice.

"Očekuje se da će ovo biti godina u kojoj će početi primjena postignutog dogovora po planu redosljeda koji smo vjerovatno dogovorili sa Srbijom iako nije javno objavljen. Naravno da će glavni problemi biti na tački Zajednice. Znamo da se od Kosova već očekuje da napravi korak u pravcu da se taj nacrt statuta prvo uputi Ustavnom sudu, a zatim da se započne procedura za osnivanje Zajednice, u kojoj će se organizovati izbori u četiri opštine na sjeveru, imajući u vidu da će tamo biti nove skupštine opština koje će biti osnivači Zajednice na određeni način kako je predviđeno. Onda naravno zavisi i od komentara koje Ustavni sud može imati na nacrt statuta, koji će se onda, naravno, uzeti u obzir i primjenjivati", rekao je Imeri.

Ističe da međunarodna zajednica insistira da se sporazum sa Srbijom sprovede prije nego što Evropski parlament izađe na izbore.

"Primjena te prakse će naravno imati mnogo problema, sigurno će postojati namjere strana da odugovlače proces, ali mislim da je interes naših međunarodnih partnera, posebno Evropske unije, da što prije dođe do implementacije sporazuma, po mogućnosti prije održavanja izbora za Evropski parlament jer će tada imati komplikovanu, da tako kažem, situaciju u pogledu uspostavljanja novih institucija Evropske unije. Odmah nakon ovih, izbori u Sjedinjenim Američkim Državama i samim tim pažnja se može skrenuti sa regiona", izjavio je Imeri.

Prema njegovim riječima, uspjesi na međunarodnom planu su ograničeni, dok će članstvo u drugim organizacijama biti nemoguće bez prethodnog pridruživanja Savjetu Evrope.

"Imali smo prošle godine izvještaj Savjeta Evrope koji je izneo ozbiljne primjedbe u vezi sa ponašanjem Kosova u odnosu na pravosuđe u vezi sa sprovođenjem odluka naših sudova, posebno Ustavnog suda, a takođe i u vezi sa ponašanjem koje Kosovo ima protiv međunarodnih sporazuma i mislim da će to biti, kao što sam rekao, kriterijumi za procjenu Kosova u odnosu na Savjet Evrope. Politički izvještaj za koji očekuju da vide ove godine i da se o njemu glasa ove godine i mislim da ovi nekako pokazuju i kakve mogućnosti će Kosovo imati na međunarodnom planu, protiv članstva u međunarodnim organizacijama mislim da su one međusobno povezane, tako da bez preskakanja ovaj test Savjeta Evrope nije zato što smo imali uspjeha u drugim organizacijama", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online