Bijeg u bolji život

Početkom godine došlo je do liberalizacije viza za građane Kosova, a preko 110.000 njih je otputovalo u inostranstvo u prvih 10 dana januara, neki zbog turizma, a neki u potrazi za boljim uslovima života, piše Demokracia.com.

Predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri saopštio je da je tokom 2023. godine oko 100 policajaca napustilo Policiju Kosova.

On je naglasio da većina njih ima iskustvo od preko 10 godina rada, a da su policiju napustili zbog loših uslova.

Kurtijeva vlada, koja je došla kao "Vlada nade", diskriminisala ih je povećanjem plata i isplatom naknada za opasnost. Ovo je primoralo Specijalnu interventnu jedinicu zajedno sa Sindikatom policije da protestuju ispred zgrade vlade.

Međutim, nije samo policija razočarana politikom Kurtijeve vlade.

Očajni su i prosvjetni radnici, posebno nakon napada koje su na njih izvršili Vlada i poslanici Samoopredjeljenja u vrijeme dok su štrajkovali. Takođe, izrazili su razočaranje malim povećanjem novim Zakonom o platama.

Predstvanik prosvjetnog sindikata Rahman Jasharaj, naglasio je da je broj nastavnika koji su zatražili neplaćeno odsustvo oko 300.

Zakon o platama uneo je veliko nezadovoljstvo i među medicinskim sestrama, jer je sa sadašnjim platama nemoguće preživjeti mjesec, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara Kosova Nexhmije Gori.

Ona je takođe rekla da se nada da će Vlada revidirati Zakon o platama i da je preko 700 medicinskih sestara je napustilo Kosovo tokom 2023.

Predsjednik Komore medicinskih sestara je rekao da je tokom 2023. godine Komora izdala 713 licenci za medicinske sestre, sertifikata koji im služe za zapošljavanje u inostranstvu.

Pored medicinskih sestara, zabilježeni su i odlasci ljekara sa Kosova.

Sa liberalizacijom viza, očekuje se kriza na tržištu rada na Kosovu. Glavni uzroci su niske plate, rastuće cijene i visoka inflacija, zaključuje Demokracija.

Izvor: Kosovo online/ Demokracia