Sloboda kretanja

Odluka o slobodnom kretanju svih vozila sa teritorije Kosova počela je da se primjenjuje danas. Nešto poslije 8 časova na graničnom prelazu Jarinje prošao je prvi putnički automobil bez stikera sa RKS oznakama.

Na svim graničnim prelazima Kosova i Srbije sinoć su postavljeni disklejmeri o ukidanju stikera na području Srbije za vozila sa registarskim oznakama RKS koja izlaze sa Kosova.

Evropska unija, krajem decembra, pozdravla je odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice vozila RKS koje izdaje Kosovo.

Portparol EU Peter Stano je ocenio da je riječ o pozitivnom koraku u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i dosadašnjih obaveza dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. Takođe, to predstavlja korak u pravom smeru - ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što, u konačnici, koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima naljepnica", naveo je Stano u pisanoj izjavi medijima.

"EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način", poručio je Stano.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da preljepe bijele naljepnice.

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra prošle godine, 3.405 građana je svoje srpske tablice zamenilo sa kosovskim, uglavnom u opštinama Sjeverna Mitrovica i Leposavić.

Tokom cijelog procesa, ukupno 4.210 automobila je preregistrovano na RKS.