Bezvizni režim

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi je sa pojedinim zvaničnicima Bosne i Hercegovine razgovarala o ratifikaciji Sporazuma o slobodnom kretanju u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Redžepi je boravila u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini na poziv poslaničke grupe Stranke demokratske akcije (SDA), na zahtjev poslanika Šemsudina Mehmedovića.

Osim sa njim, Redžepi se sastala i sa ministrom spoljnih poslova BiH Dinom Konakovićem, ministrom Odbrane Zukanom Helezom i gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

"Razgovarano je i o mogućnostima jačanja kulturnih i obrazovnih veza između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopštenju.

Ova posjeta Redžepi Bosni i Hercegovini dolazi nakon što je 27. juna Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska zaustavila usvajanje sporazuma o slobodi kretanja samo sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

Taj sporazum je jedan od tri koje su šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana postigli 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa.

U međuvremenu ga je Kosovo ratifikovalo februara ove godine.

Građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu je potrebna viza jer ta zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument.

Takođe, državljanima BiH je od 2014. isto potrebna viza da dođu na Kosovo jer su tada uvedene recipročne mjere na vizni režim.