Ekonomski stručnjak

Ekonomista Safet Gërxhaliu rekao je da je ekonomija ove godine na Kosovu ostala u senci političke agende, a da je nedostatak političke stabilnosti uticao na smanjanje stranih investicija, prenosi Teve 1.

Broj građana koji su dobili kredite preko komercijalnih banaka Kosova povećan je za oko 13.000 do novembra 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Skoro 200.000 građana obratilo se kosovskim bankama za kredite ove godine.

Gërxhaliu je rekao da je tokom ove godine partnerstvo sa privatnim sektorom bilo na najkritičnijem nivou.

„Ekonomija 2023. godine ostala je u sjenci političke agende koja je definitivno uticala na mnoge važne procese za budućnost Kosova. Nedostatak političke stabilnosti uticao je na to da Kosovo ima vrlo malo stranih investitora. Dodajući svemu tome i činjenicu da imamo i neiskorišćena sredstva u kapitalnim projektima, zamislite kakvo je zadiranje privatnog sektora“, rekao je on.

Gërxhaliu je naglasio da su samo tokom 2023. godine na Kosovu građani potrošili više od 480 miliona eura samo na prekoračenja.

„Dakle, to je zaista situacija koja treba da bude poruka za institucije da urade više za privredu, da shvate značaj privatnog sektora i samo javno privatno partnerstvo može biti garancija budućnosti Kosova“, dodao je on.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1