činjenice

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da je Kosovu potreban značajan ekonomski suštinski rast, a ne samo kvantitativni, prenosi Teve 1.

"Istina se mora razumjeti, moramo se radovati činjenicama o ekonomskim dostignućima i uživati u svakom uspjehu u ekonomskom pogledu. Kosovu je potreban značajan rast, a ne brojčani kakav se dešava ili kako se predviđa. Imamo razloga da budemo više fokusirani i da razumjemo značaj ekonomskog razvoja. Treba razumjeti da je Kosovu potreban suštinski rast, a ne samo kvantitativan", rekao je.

Kako dodaje, mnogi faktori utiču na privredni rast, a institucije taj rast zasnivaju samo na potrošnji.

"Na Kosovu je situacija takva da je na putu da se zabilježi rast za 2 odsto ili 1,5 odsto. Međutim, u tom ekonomskom rastu imamo mnogo pokazatelja kao što su strane direktne investicije, porast izvoza, povećanje radnih mjesta, ugovaranje poslova za strana tržišta i mnoge druge faktore koji bi zaista dali suštinu ekonomskom razvoju na Kosovu", navodi.

Pokret Samoopredjeljenje saopštio je da se, prema izvještaju Svjetske banke o ekonomskom rastu zemalja Zapadnog Balkana, predviđa da se očekuje da će Kosovo ove godine imati privredni rast od 3,7 odsto, a 2025. od 3,9 odsto.