Rezultati ankete

Formiranje Zajednice srpskih opština kao vid kompromisa podržava 50,5 odsto građana Kosova. Istovremeno, 58,4 odsto građana smatra da Kurti ima dobar pregovarački pristup sa Beogradom, prenosi RTV Dukađini.

Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je u okviru  programa OMNIBUS, sprovela agencija UBO Konsalting iz Prištine.

Istraživanje se sprovodi na svaka tri mjeseca, a naručila ga je RTV Dukađini.

Reprezentativni uzorak čini 1.066 ispitanika koji su anketirani od 16. do 23. decembra.

Rezultati ankete govore da formiranje Zajednice srpskih opština kao vid kompromisa koji bi biračko tijelo na Kosovu prihvatilo, podržava 50,5 odsto građana Kosova, dok je za redefinisanje granica sa Srbijom -  49,5 odsto građana,

Izvršni direktor TV Dukađini Ermal Panduri koja je naručila istraživanje izjavio je sinoć u emisiji "Pet" da je ovo istraživanje rađeno bez ponuđene treće opcije, objasnivši da su političke partije i biračko tijelo na Kosovu podjeljeni između ova dva rješenja.

Prema ovom ispitivanju 58,4 odsto građana smatra da Kurti ima dobar pregovarački pristup sa Beogradom, dok 41,4 posto anketiranih navodi da je takav pristup neprikladan.

Ipak, čak 65,9 odsto ispitanika smatra da Kurtijev odnos prema pregovorima nije dovoljan da ne glasaju ponovo za njega, dok je samo 21,6 odgovorilo da bi to bio razlog zbog čega za njega ne bi glasali.

Na ovo pitanje se nije izjasnilo ili je odbilo da odgovori 12,5 odsto anketiranih.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini