Istraživanje

Prema istraživanjima organizacije Çohu, 36,2 odsto građana smatra da će korupcija na Kosovu uvijek postojati, prenosi Koha

Izvještaj o procjeni korupcije, zasnovan je na istraživanju percepcije građana o korupciji, koje je sprovedeno tokom jula i avgusta 2023. godine, u kome je učestvovao 1001 građanin iz svih opština Kosova.

„Nalazi prezentovanog istraživanja odražavaju višedimenzionalni pregled percepcije građana o korupciji u javnom sektoru, gdje je široka skala percepcije građana o prisustvu korupcije na političkom i administrativnom nivou, u sektoru pravde, opštinama, zdravstvu, PAK i carina. Iako u opštem nivou trenda korupcije, stavile su Kosovo u najbolju poziciju u regionu, u poređenju sa zemljama u kojima su slična mjerenja sproveli implementacioni partneri projekta, kao Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Bosna i Hercegovina i Albanija“, navodi se u saopštenju.

Da se korupcija na Kosovu može značajno smanjiti, smatra 42,4 odsto građana, dok 11,3 odsto kaže da se ne može smanjiti široka rasprostranjenost korupcije, 8,7 odsto kaže da se korupcija može iskorijeniti.

Prema istraživanju, 50 odsto građana kaže da je većina funkcionera u javnom sektoru umješana u korupciju, dok 29,3 odsto kaže da je samo nekoliko njih.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore