Vlast se ne bavi interesima naroda

Ekonomista i nekadašnji predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu ocjenjuje da kaznene mjere EU prema Kosovu, pored toga što imaju višestruke štetne efekte na ekonomiju, narušavaju i sliku Kosova na međunarodnom planu, prenosi Gazeta blic.

Gërxhaliu smatra da je potrebno da se izrade detaljne analize kako bi se sagledale sve posljedice tih mjera u različitim sektorima.

"Vjerujem da je rezime svega toga da Kosovo doživljava ove mjere i da se suočava sa negativnim efektima u više dimenzija. Ne samo ekonomski već i politički, integrativnim i psihološkim i prije svega šteti imidžu na međunarodnom planu", rekao je Gërxhaliu.

Ukazuje da države Evrope ne mogu da stvore pozitivnu sliku o Kosovu ukoliko je ono pod sankcijama.

"U pogledu konkretnih stvarnih brojčanih šteta potrebne su tačne analize, ali vjerujem da će rezultati biti uznemirujući", naglasio je on.

Prema njegovim riječima Kosovo ima "sterilnu diplomatiju" koja se više bavi političkim nego diplomatskim problemima.

"Lobistička moć Kosova ne samo u Evropi i Americi i drugim zemljama svakim danom sve više bledi. Vrijeme je da mjesta zauzmu kadrovi koji to zaslužuju i koji imaju profesionalizam u ovom pravcu. Kosovo pripada svima, ne samo vlasti, i dok se Kosovo bori samo za vlast, a ne za državu i interese države, mi ćemo biti tu gdje jesmo", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic