Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Luttfi Haziri istakao je da je premijer Albin Kurti izdao svoje pristalice, Samoopredjeljenje, kao i svoje ideale koje je imao dok je bio u opoziciji.

On je, reagujući na govor Kurtija koji je održao u Skupštini Kosova na sjednici zakazanoj povodom izvještaja sa sastanka sa "velikom petorkom", na Facebooku naveo da je Kurti amnestirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od obaveze "de jure" priznanja.

"Iz skupštinske rasprave premijer Kurti je potvrdio da mu je važno Samoopredjeljenje, a ne Kosovo. Zašto? Zato što je to izazvalo privremeni sporazum i amnestiralo Vučića od obaveze de jure priznanja Kosova, zahtjevajući 'defakto' priznanje", naveo je Haziri.

Istakao je da se za LDK, defakto priznanje dogodilo 2. jula 1990. godine, te da poslije toga može da usledi samo "de jure".

"Premijer Samoopredjeljenja nije izdao EU, možda ni Evropu, ni Albance gdje god da su. Kurti je izdao ljevičarske vjernike Samoopredjeljenja, izdao je sebe i vjernike koji sebe nazivaju "hrabrima", koji su se, takođe, usudili da izdaju sebe, vjerujući da to rade LDK. U LDK su lojalisti i ostaju institucionalisti zauvijek", rekao je Haziri.

Prema njegovim riječima Kurti je jedini koji je izdao svoje stavove i ideale, sljedbenike i pratnere.

"Albin Kurti premijer, izdao je Albina Kurtija iz opozicije", zaključio je Haziri.

Osvrnuo se na Kurtijevu izjavu da je Vučić potpisao sporazum sa LDK i PDK, ali ne i sa njim, i naglasio da je Vučića na potpis obavezala tadašnja izaslanica EU za dijalog Federica Mogherini, koja je, kako kaže, garantovala suverenitet i ustavni poredak Kosova.

Takođe, Haziri je optužio Kurtija i za nedostatak vizije, kao i stagnaciju na putu ka NATO.

"Stići ćemo tamo sa vama ili bez vas", poručio je, između ostalog, Haziri.

Izvor: Kosovo Online