Tražimo kaznene mjere za Srbiju

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz učestvovala je na Konferenciji ministara spoljnih poslova Evropske unije u Berlinu. Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, ona je predstavila reforme i napredak Kosova u pogledu ispunjavanja evropske agende, vladavine prava, podizanju nivoa demokratije i dobrog upravljanja, ali i zatražila sankcije EU za Srbiju zbog događaja u Banjskoj, preneo je Albanian post.

Donika Gërvalla-Schwarz je na konferenciji, čiji je domaćin bila šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock, istakla i da je Kosovo, napredovalo kada je riječ o ekonomskom razvoju.

Ona je obavjestila šefove diplomatije o bezbjednosnim izazovima i, kako se navodi, "naporima Srbije da destabilizuje Kosovo", koji su, prema njenim riječima, kulminirali napadom "srpskih paravojnih formacija" 24. septembra u Banjskoj.

Zato je zatražila oštre kazne Evropske unije i država članica, ističući da bezbjednost evropskog kontinenta mora da zauzme važno mjesto u svim debatama o proširenju EU.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline