Siguran sam...

Profesor Bujar Dugolli smatra da premijer Kosova Albin Kurti ne bi prihvatio sporazum koji podrazumeva formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, prenosi Teve 1.

„Siguran sam da je izbjegnuto ono čemu se protivio, ne vjerujem da bi Kurti potpisao sporazum da treći nivo vlasti nije izbjegnut“, rekao je Dugolli.

Kako navodi, novi podsticaj je da Kosovo mora da ispuni tačku 7, što se odnosi na ZSO, a Srbija da prihvati de fakto priznanje.

„Kosovo ima obavezu, u kojoj fazi i kako će sistematizovati zahtjev EU, ali pošto Srbija beži od osnovnog sporazuma, mislim da Kosovo treba da ima dogovor sa EU i međunarodnim faktorom, jer ovo pitanje ne može da prođe bez koristi za Kosovo, kao što je stabilizacija u pogledu bezbjednosti“, dodao je on.

S druge strane, advokat Skender Musa u prijedlogu EU ne vidi pobjedu Kosova.

„Prije svega, nije javno objavljeno šta sadrži nacrt, a termin samouprava je politički i pravni termin koji označava samoupravu. Samoupravljanje je oblik autonomije“, rekao je Musa.

Istakao je da će "Srbija biti prinuđena da prizna de jure nezavisnost Kosova".

„Ono što je dobro u ovom procesu je to što je Kosovo uspjelo da se spusti i realno sagleda stvari, da se posveti dijalogu, da se ne ponavlja slučaj Banjske i da sarađuje sa međunarodnim faktorom“, rekao je Musa.

Izvor: Kosovo online/Teve1