Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava Enver Hasani kaže da je premijer Albin Kurti u Briselu prihvatio novi ugovor o Zajednici srpskih opština čime će biti pogođen unitarni karakter Kosova, piše Reporteri.

Hasani je rekao da nedavni sastanci u Briselu pokazuju da postoji novi ugovor premijera Albina Kurtija za autonomiju Srba.

"Ovdje se mora shvatiti da ono što se zove Zajednica pripada istoriji, pitanje njenog formiranja je relevantno samo sa proceduralne strane - da se pošalje Ustavnom sudu. Sud daje dozvolu za formiranje političko-teritorijalne i kulturne autonomije lokalnih Srba. Ohridski sporazum je novi ugovor Albina Kurtija sa ovdašnjim Srbima, koji se tiče formiranja autonomije. Ne pominju se drugi mehanizmi koji su postojali u prethodnim sporazumima, jer nemaju suštinu”, kaže Hasani.

Hasani je rekao da novi Kurtijev ugovor sa Srbima za njihovu potpunu autonomiju utiče na unitarni karakter Kosova.

"Zašto kažem da je to novi ugovor? Zato što su lokalni Srbi izostali sa nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, a sada su dobili novi ugovor za svoju autonomiju koja će djelovati van ustavnog poretka Kosova koji je uspostavljen 17. februara 2008. Ovo je suština slučaja. Svi ostali o kojima se razgovara da se udruže nemaju nikakvog značaja i suštine. Poznata vam je Lajčakova izjava da to neće uticati na ono o čemu su se strane dogovorile. Ne bavi se ustavom, jer je riječ o autonomiji koja mijenja unitarni karakter države“, rekao je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri