Jedan od najvećih srpskih zločina koji su još nekažnjeni je silovanje tokom rata, gdje su mnoge žene i djevojke svojim očima videle užas. Shyhrete Tahiri, koja je preživela seksualno nasilje tokom rata, godinama traži pravdu za zločin koji je doživjela od strane srpskih snaga. Za ova krivična djela do sada je podignuto 6 optužnica, dok se istražuje još 35 slučajeva.

Jedna od preživjelih kaže da se mora naći snaga da se prevaziđe ovaj izazov, dok zahtjeva jednak tretman.

"Da nas ne tretirate drugačije, već jednako“, rekla je ona za RTK.

Shyhrete Tahiri, koja je preživjela seksualno nasilje tokom rata, počela je da traži pravdu za zločin koji je doživjela od strane srpskih snaga.

24 godine nakon rata podignuto je šest novih optužnica za ovaj zločin počinjen na Kosovu. Shyhrete Tahiri kaže da je spremna da svjedoči. Dovođenje pravde u zemlju, za nju bi bilo duhovno olakšanje.

„Znamo da je stigma na Kosovu i dalje prisutna, ali mislim da bi preživjele trebalo da smognu snage da izađu i traže pravdu“, rekla je ona.

Feride Rushiti iz Kosovskog centra za preživjele torture smatra da pravosudne institucije već imaju osjetljiviji pristup u vezi sa ovim zločinom, dok kaže da još treba da se radi kako bi se povećao kredibilitet preživjelih u pristupu pravosudnih organa.

„Ima još 35 slučajeva koji se istražuju ili se daju dokazi, jer je priroda ovog zločina drugačija od drugih krivičnih djela. Uz memorandum o razumijevanju, žrtve seksualnog nasilja tokom rata nisu prisiljene da budu intervjuisane u policijskim stanicama, već mogu svjedočiti u licenciranim organizacijama u prisustvu psihologa, koji može svjedočiti o zločinu“, rekla je Rushiti.

Zoran Vukotić je prva osoba osuđena za seksualno nasilje tokom rata na Kosovu, dok mu se ne sudi za još jedan slučaj. Dok će se u ostalih pet predmeta suditi u odsustvu.