Građani odlaze!

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde, u intervjuu za RTK, istakao je da bi poslije događaja od 24. septembra u Banjskoj Kosovo i Srbija trebalo da se angažuju u dijalogu, tačnije u primjeni Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Rohde je precizirao da to za Kosovo znači početak primjene Zajednice srpskih opština, a za Srbiju faktičko priznanje u nekoliko koraka.

On naglašava da izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU Josep Borrell uživaju podršku Njemačke.

"Vjerujem da ste i prije napada mogli da vidite da je EU, koja u osnovi olakšava proces, u saopštenju od 18. septembra još jednom istakla šta se očekuje od Kosova i Srbije. Srbija je kritikovana jer nije primjenila vodič za energetiku, kao i za maltretiranje policajaca, ali smo rekli da Kosovo nije primjenilo ni neke stvari koje su tražene 3. juna", rekao je Rohde.

Dodaje da napad na Banjsku 24. septembra nisu organizovali nezadovoljni građani, već je planirano da se "tim napadom izazove haos i pripremljen je vojnim metodama".

"EU je napad od 24. septembra klasifikovala kao teroristički, napad je bio ubilački, kukavički na dežurne policajce, kao i da je EU tražila da se počinioci kazne", istakao je on.

Kako je naveo, iza napada stoji Milan Radoičić koji je i sam to priznao, ali vjerovatno i određene strukture u Srbiji.

"Vjerovatno zato što ne znam, kao što rekoh, još ima dokaza da se pronađu. Ali, oružje sigurno nije došlo sa Mjeseca", kazao je Rohde.

Na pitanje da li misli da iza ovoga stoji i predsjednik Srbije, Rohde kaže da ne bi trebalo spekulisati, već da se dokazi moraju prikupiti.

"Dio ovoga je i činjenica da li Srbija ide putem EU i NATO, da li učestvuje u tim istragama", dodaje.

Navodi da još nema dovoljno dokaza da se utvrdi da Srbija stoji iza napada u Banjskoj.

"Ako smo još u procesu, moraju se prikupiti dokazi, ti dokazi moraju biti procjenjeni, a onda se mora doneti politička odluka koliko obe strane doprinose, da tako kažem, obezbjeđivanju tih dokaza. Za sada, ne mogu da vam dam nikakve definitivne rezultate, a nigdje ne stižemo ako nastavim da spekulišem. Ali, za Srbiju postoje jasni zahtjevi, a opet napad je bio bez presedana, a mi smo vrlo jasno rekli da je Policija Kosova 24. septembra obavila svoj posao na veoma profesionalan način", kazao je Rohde.

Na pitanje kakva je reakcija Njemačke na zahtjeve da Kfor treba da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova, Rohde kaže da je mandat Kfora jasan te da Kfor reaguje tek po zahtjevu Kosova.

"Videli ste 24. septembra, Policija Kosova je profesionalno upravljala situacijom, Eulex je bio u zemlji, pratio, ali nije bilo zahtjeva Kosova, Vlade, da interveniše", kazao je.

Dodao je da je to jedna od stvari gdje su obe strane na istim poziijama i Vlada Kosova, ali i Srbija.

"Iz različitih razloga, obe strane pozdravljaju pojačano prisustvo Kfora", navodi.

Navodeći da je 24. septembar promjenio stvari čak i način na koji je Kfor reagovao, Rohde kaže da Njemačka već razmišlja o slanju dodatnih trupa.

To, kako precizira, nije učinjeno da bi se "internacionalizovao" sjever Kosova, već samo da bi se pojačalo prisustvo Kfora, kao i da bi se obezbjedilo da se slični napadi ne ponove, ali i da bi se pokazala solidarnost sa Kosovom.

"Kfor ima mandat, a sada je još bolje opremljen da što prije sprovede taj mandat. Sa druge strane, Kosovo ima našu podršku, to jest iz Njemačke, Kosovo je suverena država i želimo da što prije budete dio evropske porodice. Što je manje sukoba, a više političkog dijaloga, veća je vjerovatnoća da će taj proces ići brže. Nažalost, posljednjih godina smo videli da nema mnogo pomaka, to sam rekao u nekoliko intervjua, ceo region Zapadnog Balkana je suočen sa migracijama, a kada živite u stalnim krizama, mnogi ljudi jednostavno spakuju svoje stvari i odu. Dakle, Evropa ne dolazi njima, oni idu u Evropu. Isto se može reći i za Kosovo", kazao je Rohde.

Izvor: Kosovo online/RTK