Bliski kontakt sa PK

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) odbacila je tvrdnje srpskih zvaničnika da joj nije bilo dozvoljeno da učestvuje u policijskoj akciji 24. septembra u Banjskoj, nakon što je napadnuta Policija Kosova.

"EULEX-u ni na koji način nije zabranjeno da učestvuje ili posmatra operacije koje je Policija Kosova izvela 24. septembra", saopštila je misija Evropskog bloka Radiju Slobodna Evropa(RSE).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković poručili su da Kosovo nije dozvolilo EULEX-u učešće u policijskoj akciji, nakon što je naoružana grupa napala Policiju Kosova u Banjskoj.

Vučić je, na sastanku sa predstavnicima QUINT-a i Evropske unije 26. septembra, rekao da ih je pitao zašto je "EULEX-u odbijeno" da učestvuje u operaciji na sjeveru.

Nakon napada na Policiju Kosova i nakon intervencije policije, mobilne patrole policijske jedinice EULEX-a i Jedinice rezervne policije, ali i drugi članovi osoblja EULEX-a bili su u bliskom kontaktu sa Policijom Kosova i otišli u područje oko manastira Banjska na sjeveru Kosova", saopštio je EULEX.

Iz ove misije su dodali da su pomno pratili policijsku operaciju i bili u bliskom kontaktu sa kosovskom policijom i mirovnom misijom NATO-a na Kosovu, KFOR.

Maskirana i naoružana grupa – koju je prema podacima kosovskih vlasti činilo oko 30 ljudi – prvo je napala Policiju Kosova u Banjskoj, pošto su organi reda pokrenuli akciju uklanjanja barikade na putu.

Napadači su se potom sklonili u manastir Banjska. Usljed razmjene vatre ubijena su tri osumnjičena napadača.

I Vučić i Petković su tvrdili da su dvojica Srba ubijena nakon što su se predali i zahtijevali da se EULEX uključi u istragu i da ova misija posreduje omogućavajući srpskim istražiteljima da obave obdukciju ubijenih napadača.

Ova misija EU nije navela da li je prihvatila takav zahtjev Srbije, ali je saopštila da nema "izvršni mandat da vodi istrage".

"Misija je pratila i nastaviće da prati aktivnosti koje su sprovele vlasti na Kosovu u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplijene i racije. U skladu sa mandatom koji imaju i zakonodavstvom Kosova, predstavnici EULEX-a su prisustvovali obdukciji, u svojstvu posmatrača", navodi se u odgovoru EULEX-a.