Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri zamerio je premijeru Albinu Kurtiju što kritikuje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji ima veliko iskustvo u diplomatiji i na toj je poziciji uz saglasnost EU, dok ga SAD u potpunosti podržavaju, piše Reporteri.

"Ni pod kojim uslovima, kosovska delegacija na čelu sa Kurtijem nije uspjela da nametne stav Kosova. Kritikuje Lajčaka koji je prijedlog EU, uz punu saglasnost Amerikanaca“, rekao je Haziri za Kanal 10.

Prema njegovim riječima, Kurti je promjenio 30-ogodišnje kriterijume dijaloga sa Srbijom, što je rezultiralo sporazumom koji se pretvorio u "bumerang".

"Zahtjevi, kriterijumi za susret Kosova i Srbije ne potiču iz 2013. godine, već iz '90-ih. Princip neutralne zemlje, međunarodnog posrednika i garancije SAD, kriterijumi su koje Kosovo nameće već 30 godina u politici. Kurti je promenio te pregovaračke kriterijume. Ali, to je 'iznedrilo' rezultat poput Ohridskog sporazuma koji se pretvorio u bumerang", rekao je potpredsjednik LDK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri