Veći rezultati

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabriel Escobar već nekoliko sedmica pominje mogućnost pokretanja globalne kampanje za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Nedavno su zahtjev za početak ove kampanje uputila i tri američka kongresmena, dok analitičari kažu da da bi do toga došlo Kosovo mora da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Među izazovima sa kojima se Kosovo suočava na putu evroatlantskih integracija je i nepriznavanje nezavisnosti od strane pet država članica EU. Ali nedostatak priznanja od strane drugih zemalja svijeta također stvara probleme.

Amerikanci su pokazali spremnost da pomognu Kosovu da riješi ovaj problem, obećavajući da će pokrenuti globalnu kampanju za priznavanje nezavisnosti.

Američki kongresmeni: Ritchie Torres, Elissa Slotkin i Lisa McClain, obratili su se Predstavničkom domu rezolucijom u dvije tačke, gdje se u drugoj tački navodi da „treba ostati politika Sjedinjenih Država da promovira priznavanje Republika Kosovo kao suverene, nezavisne, demokratske, višenacionalne države unutar svojih priznatih granica”.

Analitičar iz Albanije Ben Andoni kaže da ne očekuje da će ova rezolucija dati neke veće rezultate.

“Posljednja rezolucija trojice američkih kongresmena je dobra vijest, što se tiče interesa Sjedinjenih Država za Kosovo... Ali, lično, ne vjerujem da ova rezolucija ima neku veliku moć ili, da kažemo, angažovanje Predstavničkog doma, da donosi odluke osim onih koje su do sada donete u vezi sa Kosovom“, rekao je analitičar iz Albanije Ben Andoni za Tëvë1.

U međuvremenu, stručnjak za politička pitanja Melazim Koci vidi da je moguće započeti kampanju za priznavanje nezavisnosti, ali tek nakon što Kosovo ispuni svoje obaveze.

“Ovo je stav Sjedinjenih Država. Traže od Kosova da ispuni svoj dio obaveza iz francusko-njemačkog sporazuma... a onda se Washington obavezuje na afirmaciju na međunarodnom planu za nova priznanja Kosova ne samo od strane pet članica Evropske unije i da ubrza integraciju Kosovo u evroatlantskim strukturama”, rekao je ekspert za politička pitanja Melazim Koci.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Eskobar je u svom izvještaju u julu mjesecu pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Država rekao da će, ako Kosovo uspostavi asocijaciju, SAD početi ne samo evropsku kampanju za priznavanje nezavisnosti, nego i globalnu kampanju.

Izvor: Tëvë1/info-ks.net