Evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi izjavio je danas da bi Evropska komisija (EK) trebalo da bude spremna da primi nove članove do roka koji je nedavno predložio predsjednik Evropskog savjeta Charles Michell, odnosno do 2030. godine, piše Politiko.

Olivér Várhelyi je na konferenciji za novinare u Ankari istakao da je veoma srećan što konačno vidi da i zemlje članice počinju da se kreću i politički mobilišu, i da su spremne da politički investiraju kako bi imale nove članice Evropske unije (EU) do 2030.

Várhelyi nije prvi visoki zvaničnik EU koji podržava ambiciozniji vremenski okvir za proširenje EU, što je odstupanje od zvaničnog stava EK da je proširenje EU „proces zasnovan na zaslugama“ bez zvaničnog datuma završetka.

Prošle nedjelje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell pozdravio je rok za proširenje i istakao da da bi to „mobilisalo energiju EU i država kandidata“.

Tokom posjete Ankari, Várhelyi je razvejao sve nade da bi Turska mogla da se priključi Uniji u bliskoj budućnosti.

Pregovori o pristupanju su sada u zastoju, a da bi se ponovo pokrenuli postoje veoma jasni kriterijumi koje je postavio Evropski savjet, a odnose se na demokratiju i vladavinu prava, rekao je Olivér Várhelyi.