Bivša ministarka finansija

Bivša ministarka finansija Hikmete Bajrami reagovala je na objavu vlade da je Carina Kosova oborila rekord po prihodima, ističući da su zapravo na povećanje tih prihoda uticali uvoz robe i izvoz gotovine, te da se radi o još jednoj u nizu propagadni Samoopredjeljenja.

Ona je na Facebooku napisala da su Kurtijevu vladu obeliežile brojne kontradiktornosti i obmane javnosti.

"Samoopredjeljenje proizvodi propagandu dan i noć. Koristi i zloupotrebljava statistiku, deformiše grafikone da bi 'nahranili masu', ujutru vređaju policiju, popodne se bore protiv šverca. Jednom rječju, toliko su kontradiktorni da više ni sebi ne vjeruju. Pogledajte čime se danas hvale, prihodima carine. Zar zaboravljaju da su ti prihodi zahvaljujući rekordu u uvozu robe i izvozu gotovine? Da li se sjećate šta je Samoopredjeljenje obećavao kada je bio u opoziciji? Rekli su da će 'kada dođu u Vladu povećati proizvodnja, povećati izvoz i smanjiti uvoz', a danas su ponosni jer su povećali uvoz", navela je Bajrami.

Ona navodi da je Kosovo 2022. godinu završilo sa najvećim trgovinskim deficitom ikada.

Navodi da rezultati Agencije za statistiku pokazuju da je uvoz robe bio 5,6 milijardi eura, izvoz robe 920 miliona eura, a trgovinski deficit 4,7 milijardi eura.

Nastavljajući sa kritikama upućenim vlasti, Bajrami ističe da "propaganda Samoopredjeljenja" nije rekla ni riječ o carini kada je "neopaženo", oko 11.000 doza droge ekstazija prošlo kroz Kosovo.

"Što se tiče propagande Samoopredjeljenja, postoje tri stvari koje čitaoci treba da imaju na umu. Prvo Samoopredjeljenje nije reklo ni riječ ni o Carini, ni o policiji u slučaju kada je oko 11 hiljada doza droge ekstazija prešlo našu granicu, a da nije uopšte primećeno. Drugo: 71 milion eura je povećanje prihoda Carine u odnosu na 2022, odnosno samo 7,62 odsto koliko su vizuelno prikazali kao da je povećanje od 100 odsto, ali nije, samo je 7,62 odsto. Treće: ovo nije rezultat jer su uvozne takse. Da, vi ste šampioni za uvoz, kao što sam gore objasnila, to niko ne može poreći", zaključila je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online