Pokretanje procesa

Radna grupa odgovorna za izradu Administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova intenzivno radi tako da će uputstvo biti završeno u roku, najkasnije do 1. septembra, rekao je za RTK šef tog tela Besim Myrtezani dodajući da je smjena u rukama građana.

„Upravnim uputstvom su predviđeni koraci koji će se preduzeti, pravo na inicijativu imaće 1, 2 ili 3 građanina. Potrebno je da se obezbjedi 20 odsto birača te opštine za pokretanje procesa. Ukoliko građani obezbjede 20 odsto glasova, onda će peticija ići na glasanje koje će organizovati CIK za smjenu gradonačelnika po volji građana. Za prihvatanje peticije mora se obezbjediti 20 odsto glasova birača, a onda će 50 odsto plus 1 glas omogućiti smjenu gradonačelnika ako se to postigne“, objasnio je on.

Upitan za najavu dvojice gradonačelnika da će radije podneti ostavku nego da budu smjenjeni peticijom, Myrtezani je poručio da to više nije stvar gradonačelnika već volje građana.

„Da li će gradonačelnici imati volje da odu, to je stvar gradonačelnika. Mi izdajemo Administrativno uputstvo koje građanima omogućava da imaju takvo pravo. Ovo pitanje više nije stvar predsjednika opština, već je stvar volje građana da ih smjene“, rekao je on.

Myrtezani pojašnjava da će biti glasanja za smjenu gradonačelnika, a da je 20 odsto glasova potrebno za građansku inicijativu za smjenu gradonačelnika.

„Da pojasnimo, ne može 20 odsto birača da smjeni gradonačelnika neke opštine. Mora da bude 50 odsto plus jedan glas da bi se omogućila smjena gradonačelnika. Tih 20 odsto je samo za inicijativu, dok za smjenu predsednika mora da postoji proces glasanja, koji mora obezbjediti 50 odsto plus jedan glas za smjenu”, objasnio je on.

Izvor: Kosovo Online/RTK