U najosjetljivijim sferama

Kosovski demokratski institut (KDI) saopštio je da su hapšenje osumnjičenih za zloupotrebu javnih rezervi, kojima upravlja Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, pokazatelj prisustva korupcije na visokom nivou, čak i u najosjetljivijim sferama, koje imaju direktan društveni uticaj na života građana, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz Kosovskog demokratskog instituta ističu da ovakvi slučajevi podrivaju povjerenje građana u institucije.

“Bili smo svjedoci da su na Kosovu slučajevi korupcije na visokom nivou često završavali bez osuda, zbog nedostataka u istražnoj fazi – što je posljedično dovelo do podstandardnih optužnica”, navode iz KDI.

Smatraju da je neophodno razviti detaljniji i sveobuhvatniji istražni proces, kako bi se potencijalno odgovorna lica suočila sa pravdom.

“Poznavajući osjetljivost slučaja i umješanost visokih ministarskih zvaničnika, KDI ocjenjuje da je neophodno i oslobađanje ministarke Rozete Hajdari njenih dužnosti, kako bi se omogućio efikasan i politički netaknut krivični proces. Istovremeno, KDI traži od svih aktera, a posebno od zvaničnika na vlasti, da se uzdrže od bilo kakvog izjašnjavanja ili uplitanja koje bi moglo uticati na istražni proces i nezavisnost pravosudnih institucija”, zaključuju iz Kosovskog demokratskog instituta.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online