Saradnja

Socijaldemokratska partija (SP) u Švicarskoj dobiće tokom predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore pomoć premijera Kosova Albina Kurtija u osvajanju glasova kosovske dijaspore.

Kurti će, kako najavljuje švicarski dnevnik Blick, učestvovati u predizbornoj kampanji SP, sa kojom Pokret Samoopredjeljenje ima sporazum o saradnji.

Krajem septembra Kurti bi trebalo da govori na skupu u organizaciji SP u Cirihu, najavljuje Blick.

Sociijaldemokrate, preko Kurtija, žele da pridobiju glasače kosovske dijaspore sa švicarskim pasošem.

Inače, Kurti je početkom godine, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, najavio da želi da podrži SP na izborima.

Ta stranka se nada da će na izborima na jesen uspeti da mobiliše što više Švicaraca stranog porijekla, kako bi izašli na birališta i dali glas toj partiji.

Osim Kurtija, u kampanji SP učestvovaće i predstavnici kurdske ljevičarske stranke HDP, italijanske Demokratske partije, ali i austrijske Socijaldemokratske partije (SPO).

Međutim, nije samo SP otkrila potencijal glasačkog tijela stranog porijekla, pa je tako Zeleno liberalna stranka (GLP) već je u Prištini, na aerodromu, postavila predizborni plakat odbornice iz Ciriha i kandidatkinje za poslanicu Sanije Ameti.

Međutim, Narodna partija Švicarske (SVP) kritikuje najavu socijaldemokrata da će u predizbornoj kampanji imati "pomagače" iz inostranstva.

Generalni sekretar SVP Peter Keler poručio je da se Švicarska nije miješala u predizborne kampanje drugih zemalja, te da druge zemlje ne treba da se miješaju u kampanje u Švicarskoj.

I kandidat albanskog porekla liberalne Slobodarske partije Perparim Avdili pozvao je Kurtija da se ne miješa u švicarske izbore.

On je za Klan Kosova rekao da je pogrešno ako bi Kurti učestvovao u predizbornoj kampanji.

"Iako je Kurti pozvan kao lider stranke on ne može da to odvoji od funkcije premijera", rekao je Avdili.

Izvor: Kosovo Online