Nepravedno nametnute

Premijer Kosova Albin Kurti traži da se što prije uklone mjere koje je Evropska unija nametnula Kosovu, jer je vlada posvećena dijalogu i deeskalaciji situacije na sjeveru. Kurti je ove izjave dao medijima u Sjevernoj Makedoniji nakon posjete Skoplju i Tetovu u petak.

„Smatram da ih treba što prije ukloniti jer je Kosovo konstruktivno, vlada Kosova je bila kreativna sa idejama i posvećena dijalogu koji je rezultirao osnovnim dogovorom. Mi smo 27. februara u Briselu primenili osnovni sporazum, koji je de facto uzajamno priznanje. U Ohridskom sporazumu smo priložili i implementacioni aneks sa 12 tačaka, ali je Beograd to prekršio“, naglasio je Kurti za „TV Koha“.

Premijer Kurti je rekao da primjedbe na sporazume ne dolaze sa Kosova, već iz Srbije. Čak je do eskalacije na sjeveru, prema njegovim riječima, već došlo u znatnoj mjeri.

On je govorio i o odnosima sa premijerom Albanije Edijem Ramom i liderom Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, Alijem Ahmetijem.

„Imamo korektne izveštaje, imamo dobre izvještaje, to je pitanje odgovornosti. To ne znači da nismo kritikovani. Smatram da su kritike dio demokratije i treba da budu konstruktivne”, rekao je Kurti, koji je pomenuo i otkazivanje sastanka dve vlade od strane premijera Rame, smatrajući to greškom Tirane.

„Šteta je što 14. juna nije održan sastanak dvije vlade koji je pripreman mjesecima, ali ga nismo otkazali. Naprotiv, obavili smo sve pripreme. Dobro je ne čekati sljedeći sastanak za potpisivanje tih sporazuma, koje je, pored Prištine, konačno sklopila i zvanična Tirana“, rekao je Kurti.

Dodao je da ima dobre kontakte sa liderima drugih albanskih i makedonskih političkih partija. Iako je rekao da njegova posjeta Skoplju i Tetovu nije partijska, već je nacionalna i da je za dobrobit dve zemlje.

„I sa SDSM-om imamo kontakte na raznim međunarodnim forumima, ali i direktno, jer su i oni među ovim socijaldemokratskim partijama. Dakle, ova posjeta nije partijska, ona je nacionalna, ona je za dobrobit obe naše zemlje, ona je za dobrobit građana s obe strane granice“, rekao je Kurti.