Diplomate na odmoru!

Vlada Kosova traži od Evropske unije ukidanje kaznenih mjera protiv Kosova, nakon dodatnog smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih objekata na sjeveru. Predstavnici vlasti kažu da ostaju privrženi deeskalaciji situacije na sjeveru, što dokazuje i primjena dogovora iz Bratislave, ali opozicione stranke i politički analitičari kažu da je Kosovo i dalje pod mjerama zbog pogrešnog pristupa premijera Albina Kurtija, prenosi Reporteri.

Iz kabineta zamjenika premijera i glavnog pregovarača u dijalogu Besnika Bislimija, poručuju da su mjere EU prema Kosovu bile nepravedne i da ih treba ukloniti.

"Neprekidno smo naglašavali da su mjere protiv Kosova bile nepravedne i da ih sada treba ukinuti. Vlada Kosova je bila i ostaje posvećena deeskalaciji, što je dokazano sporazumom u Bratislavi i njegovom primjenom koraka od strane Kosova", rekao je za Kosovapress Bislimijev savjetnik Klisman Kadiu.

Međutim, član rukovodstva LDK Xhafer Tahiri je kritičan prema vladi i kaže da Evropska unija i dalje kažnjava Kosovo zbog pogrešne politike premijera Albina Kurtija u dijalogu i na sjeveru.

"Ovim povlačenjem sa sjevera, osnovno pitanje treba da bude od čega je Kosovo imalo koristi, osim što smo prvi put u istoriji dobili sankcije. Nažalost, ove sankcije štete Kosovu, pošto je najveće dostignuće Kosova u procesu integracije ka Evropskoj uniji bilo je potpisivanje SSP-a kao prvog koraka na ovom putu ka EU. Sada je ovaj sporazum suspendovan sankcijama Unije zajedno sa milijardama drugih fondova za Zapadni Balkan, u kojima je Kosovo isključeno. Šta smo dobili, osim što sankcije i dalje ostaju zbog pogrešne Kurtijeve politike u dijalogu i na sjeveru", kaže Tahiri.

S druge strane, politički analitičar Albinot Maloku konstatuje da uprkos preduzetim koracima za deeskalaciju situacije na sjeveru, nema pomjeranja u vezi sa ukidanjem kaznenih mjera.

Bislimi je prije izvesnog vremena u susretu sa novinarima rekao da ne misli da na sjeveru treba raspisivati nove izbore, bez ukidanja sankcija, što je kasnije ponovio i premijer Kurti, a te izjave su protumačene kao uslovljavanje EU.

Prema riječima Malokua, mjere će biti uklonjene nakon raspisivanja novih izbora i potpune deeskalacije situacije u sjevernim opštinama.

"Osim što smo došli u situaciju da imamo sankcije od međunarodnog faktora, konkretno Evropske unije, to je jedan je od pokazatelja neuspjeha vlade. Međutim, sa druge strane, nakon sporazuma iz Bratislave, preduzeti su koraci, što ukazuje na dobru volju Vlade Kosova za deeskalaciju situacije na sjeveru, međunarodni faktor je uvijek pozdravljao te korake, ali i isticao da nisu zadovoljni. Kao rezultat toga, nalazimo se u situaciji da još uvijek nemamo povučene sankcije", rekao je Maloku za Kosova press.

Evropska unija je uvela sankcije Kosovu zbog izostanka poteza za deeskalaciju situacije na sjeveru, koje obuhvataju suspenziju programa finansiranja, tekuće podrške nabavkama i potpisivanju ugovora, učešća na događajima na visokom nivou, suspenziju bilateralnih poseta, a ni prijedlog koji je Kosovo podnelo za investicioni okvir za Zapadni Balkan u ovom trenutku neće biti obrađen.

Evropska unija je zatražila veću posvećenost kosovske strane za sprovođenje koraka na potpunoj deeskalaciji situacije na sjeveru, što uključuje i raspisivanje izbora u četiri opštine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri