Nastavak dijaloga poslije ljetnje pauze

Evropske institucije čekaju da Kosovo i Srbija bez daljeg odlaganja ispune zahteve izražene u deklaraciji 27 zemalja EU od 3. juna za deeskalaciju situacije na sjeveru, a proces dijaloga biće nastavljen poslije ljetnje pauze, izjavila je neimenovani portparol EU za Albanian post.

Istakla je da će se proces dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije nastaviti odmah poslije ljetnje pauze i dodala da će specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sazvati nove sastanke u okviru tog procesa, ali nije navela detalje kada će se rad nastaviti.

"EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu i zahtjeve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije", navodi se u odgovoru portparolke EU Albanian postu.

Ocjenila je da nedavni sastanci u Briselu između specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Kosova i Srbije - Besnika Bislimija i Petra Petkovića - nisu dali trenutne rezultate, ali su omogućili da se dobije na vremenu koje će poslužiti da se razmisli o zahtjevima koje je EU iznela.

"Sastanci su bili teški i opsežni, ali nisu dali trenutni napredak. Međutim, od strana je zatraženo da razmisle o sastancima i daju komentare na pitanja o dnevnom redu. Diskusije se nastavljaju i posrednik EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu", naglasila je portparolka EU.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post