U opštini Klokot

Agencija za hranu i veterinu saopštila je da je u opštini Klokot potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge, prenosi Reporteri.

"Nakon obavještenja o sumnji na prisustvo te bolesti, Agencija za hranu i veterinu sa svojim ekipama izašla je na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme. Rezultati uzoraka su potvrdili prisustvo afričke svinjske kuge", navedeno je u saopštenju te agencije.

Prema njihovim riječima, timovi veterinarskih inspektora, zajedno sa kompanijom za dezinfekciju, uklonili su oboljele životinje i dezinfikovali farmu i okolinu.

"U skladu sa važećim zakonima, formiran je krizni štab koji će biti nadležan za upravljanje situacijom i nadgledanje radnji za sprečavanje širenja bolesti. Zamoljene su privatne veterinarske ordinacije da budu spremne za podršku na terenu, prijavu svih sumnjivih slučajeva i uzimanje uzoraka krvi. Počelo je kontaktiranje uzgajivača svinja radi aktiviranja biobezbjednosnih mera na farmama", navodi se u saopštenju.

Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest koja izaziva hemoragijsku groznicu kod domaćih i divljih svinja, a stopa smrtnosti životinja je 100 odsto.

Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ta bolest se ne prenosi na čovjeka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri