Premijer Holandije

Premijer Holandije Mark Rutte izjavio je da zemlja koju predstavlja podržava Kosovo i Srbiju na putu dijaloga, u cilju normalizacije odnosa, i da je tokom sastanka sa permijerom Albinom Kurtijem izrazio zabrinutost zbog porasta tenzija, prenosi Koha.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je deeskalacija važna ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u Evropsku uniju.

„Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju u pravcu dijaloga i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose. To je važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama”, izjavio je Rutte.

Prema njegovim riječima, deeskalacija situacije na sjeveru se mora sprovesti precizno, korak po korak.

"Optimista sam da će prevladati hladni umovi, svi žele smirivanje tenzija, svima je to u interesu. Ako možemo da pomognemo, tu smo. Siguran sam da će doći do deeskalacije, ali je još uvijek nemamo“, dodao je Rute.

On je naveo da upiranje prsta u krivca za situaciju koja je nastala na Kosovu neće riješiti probleme.

„Onog trenutka kada EU počne da pronalazi krivca i upire prstom tamo gdje stranke kažu da su u pravu, mi gubimo poziciju. Ono što želimo jeste da ekonomija Kosova napreduje. Želimo i da Srbija bude uspješnija, da Zapadni Balkan bude uspešniji. Ja sam istoričar i volim istoriju, želim da znam zašto su stvari takve kakve jesu. Ali, hajde da gledamo u budućnost i šta možemo da uradimo“, rekao je Rutte.

Prema njegovim riječima, Holandija podržava Kosovo ka integraciji i ka zaštiti sloboda i ljudskih prava. On je naveo da su reforme u pravnom sistemu važne, i da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju.

„Vidimo mogućnosti za bližu ekonomsku saradnju sa Kosovom, a Holandija je treći najveći investitor na Kosovu. Možemo da uradimo još više, da radimo na pitanju migracija, da uradimo više na polju vizne liberalizacije. Podržavamo napore Kosova u vezi sa vizama i siguran sam da će biti preduzeti mnogi koraci”, izjavio je Rutte.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore