Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Nazmi Zeqiri naveo je da aktuelne kosovske vlasti nemaju fokus na ekonomiji i da ekonomski pokazatelji poptuno diskredituju vladu Albina Kurtija, prenosi Gazeta express.

Zeqiri je, analizirajući privredna kretanja na Kosovu, zaključio da ekonomski rast u posljednjih 15 godina nije dovoljan i da je daleko od očekivanja stanovništva.

On je naveo da je, gledajući podatke izvučene iz istraživanja, ekonomski rast od 2008. bio spontan, te da nije nije bio rezultat fiskalne politike ili privlačenja stranih investitora.

Prema njegovim riječima, privredni rast u posljednje dvije godine koji nije dostigao ni cifru od četiri odsto je uglavnom posljedica mjera aktuelne vlade zbog pandemije Kovida-19, a ne zbog povećanja privredne aktivnosti.

"Zatvaranje 2022. godine sa ekonomskim rastom manjim od četiri odsto pokazuje mnogo i to ne garantuje održiv privredni rast. Podaci pokazuju da je ovaj privredni rast uglavnom proizašao iz potrošnje i to ne garantuje povećanje blagostanja građana ili ekonomsku stabilnosti. Da ova vlada nema fokus na ekonomiji govore i brojke državne potrošnje za 2019. u odnosu na 2022. U 2019. potrošnja na ekonomska ulaganja iznosila je 18,8 odsto, dok je u 2022. bila 13,9 odsto, što pokazuje da je ova vlada nije imala  ekonomski i privredni razvoj uopšte kao prioritet", ocjenjuje Zeqiri.

Prema podacima, državna potrošnja u 2022. u odnosu na 2019. godinu takođe je opala u oblasti obrazovanja - sa 15  na 13 odsto, zatim u zdravstvu sa 10,3 na 9,1 odsto, što pokazuje da aktuelna vlast nije pratila trend rasta proteklih godina.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express