Odbacili navode

Poslije zabrinutosti koju je izrazio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell o hapšenjima na sjeveru Kosova, kao i izvještaja oficira za vezu u Prištini Dejana Pavićevića u kojem se navodi da je Policija Kosova uhapšene Srbe maltretirala i tukla u nehumanim razmjerama, ministraka pravde Albulena Haxhiu i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla poslali su Borrellu odvojena pisma u kojima su odbacili te navode, piše Nacional.

Sveçla i Haxhiu navode da Pavićevićev izvještaj sadrži neistine, da je "krajnje jednostran" i da "nijedna od njegovih tvrdnji nije validna", dok pružaju svoje objašnjenje događaja – od hapšenja do pritvorskih centara, optužbi protiv njih i prava koja uživaju.

Sveçla u pismu objašnjava Borrellu kako se koristi sila tokom hapšenja osumnjičenih od strane organa reda i mira.

"Zakonsko ovlašćenje Policije Kosova u smislu vršenja razumne kontrole nad licima i imovinom iz nadležnosti zaštite i bezbjednosti direktno je vezano za samo lice koje je subjekt koji ugrožava ili može ugroziti javni red i bezbjednost", piše Sveçla i navodi da:

"Na osnovu izvještaja koji je primila Policija Kosova, posebno o pitanjima postavljenim u pismu oficira za vezu, nijedna od njegovih tvrdnji pomenutih u tom pismu nije validna, jer su sve radnje koje je policija preduzela u potpunosti u skladu sa zakonskim procedurama koje su na snazi, a preduzete su u punoj koordinaciji sa Državnim tužilaštvom".

Sveçla se u pismu najviše bavi slučajem Miluna Luneta Milenkovića, jer se, kako kaže, u izvještaju srpskog zvaničnika tvrdi da je "najpretučeniji i najpovređeniji". Zato Sveçla u pismu "nudi", kako kaže, Milenkovićev "sumnjiv kriminalni profil".

"Njegova uloga je u nasilju tokom protesta 29. maja, kada je Policija Kosova dokumentovala povrede desetina vojnika KFOR-a. Takođe, policija osnovano sumnja da je on zamjenik komandanta Sjeverne brigade. Na osnovu ovih činjenica, policija je rizik koji predstavlja ovo lice ocjenila kao visoki rizik", piše Sveçla.

Dodaje i da Milenković pružao aktivan otpor i da je umješan u napad na policajce, a to je, dalje navodi, "uslovilo da se upotrebi neophodna i srazmerna sila da se on stavi pod kontrolu".

Usljed njegovog hapšenja, objašnjava Sveçla evropskom šefu diplomatije, "dva policajca su povređena, a više vozila policije je oštećeno".

Čak i za uhapšenog Nemanju Vlaškovića, Sveçla kaže da je "prilikom hapšenja pokazivao otpor i agresiju" i da je usljed toga povređen policajac, kome je ukazana medicinska pomoć, a i u slučaju uhapšenog Božovića, tvrdi kaže da su organi reda "naišli na poteškoće da ga stave pod kontrolu".

U pismu navodi i da Spasić nije pružao otpor prilikom hapšenja, te da prema njemu nije bila neophodna upotreba sile, osim stavljanja lisica na ruke.

Sveçla, između ostalog, u pismu "garantuje Borrellu da policija poštuje sve interne procedure i standarde, kontrole i procjene upotrebe sile".

Ministarka pravde u odvojenom pismu, povodom slučaja Milenkovića, navodi da je on, za razliku od ostalih, smješten u zatvor visoke bezbjednosti, zbog optužbi za terorizam i opasnost po bezbjednost, dok izvještaj Pavićevića ocjenjuje kao "veoma pristrasan".

"Moramo odbaciti tendenciju da se lica koja su prekršila zakon predstavljaju političkim jezikom koji ne služi vladavini prava u demokratskim društvima. Svako ko je pucao na policiju, Kfor i novinare treba da bude krivično gonjen pred pravosudnim institucijama. Sva krivična djela, bez obzira na etničku pripadnost počinioca, moraju biti kažnjena na osnovu zakona“, napisala je Haxhiu Borrellu.

Tvrdi i da "niko od pritvorenika nije imao pritužbi na tretman u kazneno-popravnim centrima", dok ocjenjuje da svi uživaju osnovna prava.

"Nakon što su upućeni u odgovarajuće centre, pritvorenici su upoznati sa svojim pravima, obišli su ih advokati i porodice i izvršene su sve medicinske procene. Zatvorski čuvari su bili prisutni tokom posjeta, prisutni u fizičkom smislu, omogućavajući im neophodnu privatnost razgovora i komunikacije sa dotičnim stranama", napiala je Haxhiu u pismu visokom zvaničniku EU.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale